tisdag 19 mars

Opinion

Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Forskning måste exkludera egna tyckanden”

Det är bra och vällovligt att Erica von Esssen vill hitta förklaringsmodeller till de processer som föranleder att individer väljer att ställa sig utanför lagar som man inte anser legitima. Men när hon i sin förklaringsmodell till drivkrafterna bakom just tjuvjakten likställer den med ”civil olydnad”, har hon förlorat sin trovärdighet.

Många motiverar sina lagöverträdelser med att de drabbats av orättvisor till följd av politiska eller andra processer som de inte tycks råda över. Det kan gälla personer som vuxit upp i utanförskapsområden med hög arbetslöshet eller i hem med missbruk, där myndigheter inte brytt sig eller fattat felaktiga eller godtyckliga beslut.

I dagarna har dessutom begreppet ”alternativ fakta” myntats då en känd politiker inte riktigt vill nöja sig med de objektiva fakta som finns tillgängligt när beslut ska fattas.

 

Utgöra drivkraft

Något som säkert kommer att utgöra drivkraft till att ännu fler personer och grupper kommer att vilja visa sitt missnöje genom att bryta mot lagar och politiska beslut. Med Erica von Essens definition av civil olydnad måste vi rimligen inkludera en hel del annan lagöverträdelse än bara tjuvjakt. Därmed blir ju hela begreppet så urvattnat att det inte ens kan användas som skönmålning i hennes förklaringsmodell.

Jag anser att Erica von Essen som forskare ska hålla sig för god för att använda sig av alternativa fakta. Forskningsresultat med aktning måste dessutom så långt möjligt exkludera egna tyckanden.

Våldsbrott, med flera års fängelse i straffskalan och som förtigs, ska inte skönmålas och kallas för något annat än vad det är, nämligen grov kriminalitet.

Anders Rössberg
Västerås

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.