torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”En insats för integrationen”

Foto: Jens Larsson, ÖP

Det är svårt att tänka sig ett bättre integrationsarbete än Svenska Jägareförbundets initiativ med friluftsdagar för unga flyktingar. Här raseras flera rasistiska myter i en handvändning, skriver författaren Maria Küchen.

Vi är många, både jägare och andra, som uppskattar Svenska
Jägareförbundets initiativ för ensamkommande flyktingbarn. Runt om i landet ordnas aktivitetsdagar där asylsökande barn och unga får komma ut i skogen, träffa jakthundar, snickra fågelholkar, pröva luftgevär och lära sig om allemansrätten.

Glädjestrålande flickor 
Verksamheten har uppmärksammats både i Svensk Jakt och andra media. En bild i Östersunds-Posten (se ovan) visar hur glädjestrålande flickor i hijab och lika glada jägare skojar med vorstehhundar.
Det är svårt att tänka sig ett bättre integrationsarbete än Jägareförbundets välkomnande av flyktingar till något av det mest typiskt svenska som finns, friluftsliv i skog och mark.
När Svensk Jakt la ut en artikel om jägarnas flyktingverksamhet på Facebook avstod jag dock från att uttrycka min glädje i kommentarsfältet. Av smärtsam erfarenhet vet jag vad man kan dras in i om man skriver något på nätet som riskerar att provocera rasister.

Hota och ljuga
Tyvärr utlöste artikeln en ström av illvilliga främlingsfientliga kommentarer. Vad är det som gör att vissa svenskar fullständigt tappar all känsla för normal anständighet när flyktingar kommer på tal?
En sak är att diskutera hur Sverige kan få en bättre migrationspolitik. En helt annan sak är att okväda, hota, ljuga och sprida demoniserande myter.
En omhuldad myt är att ”invandrare inte vill anpassa sig till Sverige”. Texten visar inte bara att immigranter visst vill anpassa sig till Sverige, exempelvis då genom utomhusliv i skog och mark oavsett väder. Den visar också att ensamkommande flyktingbarn är just barn, inte ”vuxna som låtsas vara barn”, en främlingsfientlig favoritlögn.

Rasister ljuger
Den visar att typiska vanliga svenskar – älgjägare i Jämtland, inte alls får sina liv förstörda av invandrare. Bilden i Östersunds-Posten på vorsteh och flickor i hijab, visar dessutom att rasister ljuger när de påstår att ”muslimer vill förbjuda hundar”.
Troligen känns det otryggt för en rasist när den egna världsbilden krackelerar. Det kan vara oerhört provocerande att få sin världsbild förstörd, men frågan kvarstår: Varför detta oproportionerliga hat?
Jag vägrar gå med på att jägare skulle vara mer hatiskt rasistiska än andra svenskar. Svenska Jägareförbundets initiativ tyder väl snarast på motsatsen.

Jägare borde veta bättre
Främlingsrädsla är tämligen jämnt fördelad över alla samhällsgrupper, men just jägare borde kanske veta bättre än att näthata, eftersom de tillhör en grupp som själva drar på sig ogrundat demoniserande hat.
Jägare beskrivs av okunniga människor som blodtörstiga som älskar att döda. Att systematiskt utsättas för sådana orättvisa påhopp är inte roligt.
Borde det därmed inte stämma till eftertanke innan jägare skriver liknande demoniserande saker om andra och sen klickar på sänd?
Maria Küchen

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.