tisdag 19 mars

Opinion

Debatt: ”Diskutera jaktens helhet lugnt och sakligt”

Foto: Jan Henricson

Jag motiverar min jakt med att jag bara äter djur som jag själv skjutit, därför att jag vet att de levt ett bra liv. Jag tar hand om köttet och för inte bara en kunskap vidare – utan också en historia som riskerar att gå förlorad. Att lyfta fram jaktens helhet är viktigt när vi ska motivera jakten för allmänhet och framtida beslutsfattare.

För en tid sedan var jag med i lokaltidningen här hemma. De ringde upp mig och frågade om de fick skriva ett reportage om hur det är att jaga som tjej. Ja, sa jag, bara jag får prata om det fina med jakten och försöka motivera mina val.
När reportaget kom var jag väl hyfsat nöjd, men allt det viktiga jag försökt säga var borttaget. Jag kände att reportaget snarare handlat om mig än om de åsikter jag försökte framföra.
Det senaste numret av Svensk Jakt väckte mycket känslor hos mig, jag kan nog till och med påstå att jag var riktigt upprörd när jag till slut förmådde att lägga ifrån mig tidningen.
Jag är oerhört stolt att vara medlem i ett förbund där alla åsikter ärligt lyfts fram. Det första som slog mig var reportaget med jakt på tjäder. Jag blev glad, jag kände ett hopp när dessa killar tog upp de sociala medierna och så tydligt dessutom fick framföra sin åsikt. Jakten handlar om en helhetsupplevelse och en samvaro med naturen.
Sedan kom debattsidan med en insändare som handlade om att våga stå upp för jakten, med många kloka tankar.

Ständig rörelse
Ibland blir dock det raka och direkta fel i så mångas ögon. Vi alla vet att alla som jagar också dödar. Det stora är dock hur vi motiverar detta.
I senaste Svensk Jakt kunde vi också läsa om djurrättsaktivister, vargjakt och diverse ämnen som kan väcka känslor.
För att jakten ska överleva tror jag att det viktiga är hur vi bemöter meningsmotståndare och ifrågasättande. Vi lever i ett samhälle som ständigt är i rörelse, som diskuterar, analyserar och testar nya banor.
Barnen i skolan lär sig att det är viktigt att våga säga vad de tycker, att våga fråga. Hur bemöter vi detta nya tänk? Genom protester eller spydiga kommentarer så fort någon tycker annorlunda? Låter det vettigt?
Eller ska vi lugnt och sansat motivera och förklara?

Lugn väcker respekt
Så länge vi lever kommer vi att möta människor med andra åsikter än de vi själva har.
Jag motiverar min jakt med att jag bara äter djur som jag själv skjutit, därför att jag vet att de levt ett bra liv. Jag kan själv ta hand om köttet och för inte bara en kunskap vidare utan också en historia som riskerar att gå förlorad.
Att inte bli upprörd, att behålla lugnet som jägare, skapar en förståelse och en respekt hos gemene man. Att jag respekterar att jag har vänner som är vegetarianer visar bara att jag förstår att alla människor har en egen stark tro på någonting.
Att alltid försöka förstå olika perspektiv, svälja sin upprördhet och behålla lugnet väcker respekt i vårt samhälle och jag har aldrig upplevt att någon blivit arg.
Vi ska inte se det som att vi jägare är en viss sorts människor, utan en del av det hela. Vi kan inte bemöta kritik på sociala medier med enbart ord, det krävs en helhet och ett mänskligt bemötande. Barnen jag möter i skolorna är nyfikna och positiva.

Snabb utveckling
Äldre jägare jag pratar med suckar att de inte hänger med, att utvecklingen går för fort. De undrar när jakten blev en tävlan om vem som skjuter störst och mest?
Framför allt undrar de hur jakten kunde bli en ständig kamp för att behöva försvara sig. Jag tror inte det handlar om försvar, utan okunskap.
Information skapar trygghet och det är på att informera och kommunicera som Jägareförbundet behöver lägga sin energi den närmsta tiden.
På en middag med jaktlaget blandas allvar med humor. En man bredvid mig får något sorgset i blicken och säger att han saknar de tidiga morgnarna i skogen.
Tystnaden i tornet med några fåglar som enda sällskap. Spänningen att inte veta vad som kommer visa sig ur skogsbrynet. Tanken att det inte spelar någon roll om bössan följer med eller inte.

Mycket att lyfta fram
Att få vakna med dagen och känna hur mäktig och oerhört vacker naturen är, det var vad jakten alltid betytt för honom. Dagens jägare får inte glömma detta och förmedla det vidare.
Vi får inte glömma att vi också håller en kunskap vid liv som inte går att få via böcker eller media. Den viltvård vi bedriver och de otaliga timmar alla eldsjälar lägger ned på att kontrollera våra viltstammar för att de ska kunna leva i samklang med fler människor och städers utbredning.
Alla dessa faktorer måste vi hjälpas åt att lyfta för att jakten ska få finnas kvar som en integrerad del av det moderna samhället.

Erica F
blivande lärare med intresse för jaktens framtid

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.