fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Dags att tacka nej till debatt i tv?”

Att debattera varg och vargjakt i tv är mer eller mindre meningslöst, anser debattören Thomas Ekberg. Foto: Olle Olsson

Jag vet inte i vilken gång i ordningen det nu varit vargdebatt i tv (SvT Debatt).
Resultatet av förra veckans sändning blev lika meningslös som vanligt. Jag fick själv förfrågan att medverka och jag hade säkert dykt upp om jag inte haft annat för mig.

Men med facit i hand är jag tacksam över att jag inte kunde medverka.Den så kallade värnarsidan hasplade ur sig sitt eget ”proffstyckande”, utan att vara i närheten av verkligheten eller att ta hänsyn till forskning. Med andra ord – precis som vanligt.
Programledaren är dåligt påläst i frågan. Programmet vinklas till värnarsidans fördel. Också det precis som vanligt. Inte så konstigt eftersom journalistkåren till största delen sympatiserar med Miljöpartiet och åt vänsterkanten, där målsättningen verkar vara att vi ska ha obegränsat med varg. Oavsett vad det kostar.

Verkade sova
Som vanligt gjorde också värnarsidan bort sig så fort de fick ordet. Problemet var denna gång att våra representanter inte verkade vara vakna. Man lyckades inte trycka på med korta, starka och lättförståeliga argument, utan ägnade sig istället åt att veckla in sig i krångliga jämförelser.
I tv, speciellt i program som dessa, är tiden allt för knapp för att man ska hinna ägna sig åt denna typ av debatterande, speciellt med tanke på att ingen i regel får tala till punkt.
Bäst utan konkurrens var utan tvekan fårägaren som fått sina får dödade av varg. Han fick i alla fall mycket klokt sagt på kort tid.
När vi pratar så är det viktigt att vi får människor att förstå landsbygdens problem. Det blev för tamt och krångligt när vi väl fick chansen.

På ruta ett
Jag kan bara konstatera att vi fortfarande står och stampar på samma ruta som vi gjort de senaste tio åren. Nej, Vi behöver inte övertyga de som redan är frälsta i frågan.
Vi behöver nå ut till dem som sitter hemma i tv-sofforna, som inte jagar och som sällan är ute i naturen. Då måste vi använda språk som de förstår och inte krångla till det.
Vad kan vi göra i frågan när ämnet alltid vinklas till vår nackdel i media och att vi alltid rent medialt aldrig får tillräckligt med utrymme? Det är tragiskt att inte svenska folket någon gång får veta sanningen.

Var är demokratin?
Ta bara rubriken i Debatt – ”Ska vi ha vargjakt eller inte?”. Något som varje sunt tänkande människa ser som en självklarhet. Men i detta läge vill man få det att framstå som att vi jägare ska vara tacksamma. När tilldelningen i själva verket är allt för snålt tilltagen. Vi vet ju inte ens om det blir 90 individer?
Först ska beslutet fattas hos länsstyrelserna och sedan ska det till en lokal förvaltning som det så fint heter. Och om journalistkåren är politiskt färgad i vargens tecken, så är det tyvärr inget jämfört med vad många av länsstyrelsernas tjänstemän är. Vart tog demokratin vägen?
Nu är det dags att säga nej tack till meningslösa polska riksdagar. Skulle vi däremot någon gång få möjlighet att förmedla den kunskap vi besitter i dagspress eller TV, då skulle vi hugga som kobror. Det är nog dessvärre enda chansen att påverka frågan.

Kriminalitet uppstår
Fortsätter det i samma takt som nu så är vargen snart ett minne blott. I ett klassamhälle mellan fattiga och rika så uppstår kriminalitet.
Det kommer även ske i denna fråga mellan stad och landsbygd. Klyftorna kommer att öka.
Hoppas att vi någon gång får chansen att berätta sanningen och visa hur verkligheten ser ut. Det skulle i alla fall förändra en och annan balkongbiolog i storstaden.
Hela programmet verkade förresten gå ut på att försöka sätta dit Thomas Wassberg. Han är inte den bästa debattören, men han pratar som folk tänker och det är nog så viktigt.
Som vanligt försöker programledarna framställa vargfrågan som något som bara berör ”rabiata jägare”. Detta istället för att vissa problematiken för vad det är. En landsbygdsfråga
Thomas Ekberg
Yrkesjägare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.