fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Bemöt påhoppen med saklighet och fakta”

Bemöt kritiker med fakta och sakliga argument, uppmanar debattören Rasmus Pettersson. Foto: Jan Henricson

Jag har ägnat mig en timme åt att titta på både så kallade varghatar- och vargkramarsidor på Facebook. Något som slår mig medan man bläddrar bland kommentarerna är att personangrepp verkar vara vanligt förekommande.

Vi jägare beskylls ofta för att bara bry oss om bytesdjuren så att våra frysar hålls fulla.
Köttet är en viktig del för många jägare, men det är också upplevelsen av att få lyssna på drevet eller ståndskallet och få känna den där speciella känslan man får när hunden gör ett bra jobb.
Vargens spridning över landet oroar oss i och med att löshundsjakten som är en viktig del av vårt kulturarv och den jakt som bedrivits i Sverige sedan långt tillbaka hotas.
För vem vill egentligen släppa sin hund när man vet att det finns varg i närheten? Och vem vill egentligen ha varg på sina jaktmarker?
Jag vill inte ha det i min närhet och tror nog att många andra känner likadant.

Urholkat förtroende
Men i och med att vi är med i EU har vi förbundit oss att ha en vargstam i Sverige. Regeringen har satt ett lägsta intervall som sedan Naturvårdsverket fått ta ställning till, där de valde det högsta talet.
För många av oss jägare har den cirkus som Naturvårdsverket haft med vargen och alla överklaganden urholkat förtroendet för myndigheten så pass att det i princip är omöjligt för den att återfå något förtroende.
Blir det en ny jaktmyndighet som får i uppdrag att se till våra viltbestånd och även få till en förvaltning av vargstammen skulle i vart fall jag kunna tänka mig ha varg i min närhet.
Då vill jag också kunna jaga den utan att bli uthängd som varghatare, mördare och allt som skriks ut av dessa fåtal så kallade vargkramare.

Använd fakta
Rasmus Pettersson. Foto: Arash GhoutaslouVi jägare behöver i dessa tider bemöta dessa kritiker som tar till personangrepp och känsloargument med sakliga argument och fakta. Kanske ska vi bjuda med dem på en dag med jakt.
För även om det inte syns i kommentarsfält på sidor, så finns det de som läser som kanske inte har en uppfattning ännu.
Ser de att vi jägare är sakliga i våra argument och håller oss borta från personangrepp och överlåter detta till våra meningsmotståndare kommer vi att framstå som resonliga och pålästa.
Ger vi däremot tillbaka med samma mynt kommer det bara spä på bilden av oss jägare som intoleranta glesbygdsbor som i till exempel filmer som Jägarna.

Rasmus Pettersson
Jägare och vice ordförande CUF Kronoberg

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.