lördag 20 april

Opinion

Debatt: ”Alliansens rovdjurspolitik enda alternativet”

Regeringen borde prioritera andra saker framför att tillsätta en fjärde utredning om förvaltningen av vargstammen, skriver debattörerna. Foto: olle Olsson

Det blir allt mer uppenbart att den rödgröna regeringen inte klarar av att sköta rovdjurspolitiken på ett trovärdigt sätt. Miljöminister Åsa Romson har kritiserats av Konstitutionsutskottet för sina uttalanden om licensjakt på varg, och fem viktiga organisationer bojkottar regeringens nytillsatta vargkommitté. 

Det är tydligt att det enda rimliga alternativet är den gällande, sammanhållna och hållbara rovdjurspolitiken som alliansregeringen tog fram och som riksdagen röstade igenom i december 2013.
Den är baserad på gedigna utredningar och ger tydliga och klara förutsättningar för rovdjursförvaltningen, och en mer balanserad tillvaro för de människor som bor i rovdjurstäta områden i Sverige.
Regeringen väljer dock att kasta tillbaka människor i otrygghet och ovisshet när man än en gång vill utreda rovdjurspolitiken. När nuvarande system till slut börjar fungera är det inte läge att utreda på nytt.

Ett tafatt försök
Den rödgröna regeringen har genom tillsättande av en vargkommitté gjort ett tafatt försök att visa på att det finns behov av att se över dagens gällande rovdjurspolitik.
Vår uppfattning har från början varit att regeringen i stället borde prioritera andra saker framför att tillsätta en fjärde utredning om förvaltningen av vargstammen. Vår uppfattning delas av flera tunga organisationer – Svenska Jägareförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund, Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, Jägarnas Riksförbund och Svenska Samernas Riksförbund.
Organisationerna vill helt enkelt inte vara med i regeringens vargkommitté. De menar att Sverige äntligen har tagit några steg mot en fungerande rovdjursförvaltning efter nära tio års arbete. Då känns det som fel håll att gå att riva upp det arbetet och börja om från början.

Ta människor på allvar
Rovdjurspolitiken har idag ett övergripande och långsiktigt mål om att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet.
Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomiska hänsyn tas. Människans känsla av otrygghet måste tas på allvar.
Det finns idag en majoritet i Sveriges riksdag som är för att vår politik ska fortsätta peka ut riktningen på hur Sverige ska förvalta våra rovdjur. Vår uppfattning är att den majoriteten nu har fått ett ännu tydligare stöd.
Regeringen borde aldrig ha tillsatt vargkommittén. Enda syftet med att utreda frågan igen är att begrava en fråga där regeringen inte kommer överens. Det här är redan en mycket välutredd fråga som har stötts och blötts under lång tid.
Låt oss fortsätta tillämpa den politik som nu råder och som har skapat lite ordning och reda.
Kristina Yngwe (C)
vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet
Ulf Berg (M)
riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet
Lars Tysklind (FP)
riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet
Magnus Oscarsson (KD)
riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.