fredag 19 april

Opinion

Så bör du rösta i riksdagsvalet

”Jag är inte tillräckligt insatt.”

Martin Källberg”Jag har inte fått någon information.”
I bilen, på väg från punkt A till punkt B, slår jag på ­radion. Ett samhällsmagasin gör ett nedslag någonstans i Sommarsverige.
Förbipasserande medborgare till­frågas om sin syn på det förestående valet.
”Kommer du att rösta?”
”Nja, jag tror inte det. Det spelar ingen roll vilka man röstar på, det blir samma resultat i alla fall.”
Kanske har du själv funderat i samma banor? Kanske är du själv bitter och till leda trött på politiker som inte in­friar sina löften?

Betänk då för en stund följande:
De rättigheter vi i Sverige idag håller för självklara, ­exempelvis fria val, har varit oss givna under endast ett kort ögonblick av mänsklighetens historia.
De rättigheter vi i Sverige idag håller för självklara, är för de allra flesta medmänniskor runt om i världen fort­farande bara drömmar.
Dessa rättigheter, vår välfärds fundament, har dock ett pris. De har tillförsäkrats oss av tidigare generationer, till priset av blod, svett och tårar.
Det innebär att det är vårt förbannade ansvar att försvara och förvalta dessa rättigheter. Det gör vi bäst genom att delta i att utforma vår gemensamma framtid. Det gör vi bäst genom att – rösta.

Så: Hur bör du rösta i riksdagsvalet? Vilket partis val­sedel ska du välja att stoppa i kuvertet? Vilket namn ska du kryssa?
Dessa frågor kan bara en person svara på – du själv.
Men du måste göra jobbet själv.
Du måste på egen hand samla de fakta som är relevanta för dig – för att du ska kunna bilda dig en uppfattning. ­Annars spelar det ingen roll hur många enkäter, utfrågningar och debatter som vi journalister serverar dig.
Men: Den som avstår från att rösta, väljer också att ­lämna ifrån sig makt till andra.
Söndagen den 14 september firar jag demokratins högtidsstund genom att gå till vallokalen och utöva den makt jag som svensk medborgare givits.
Jag hoppas att vi ses där.

TRÄFF!
Lotta Lundgrens reflektioner i utmärkta ”På jakt med Lotta och Leif” i SVT Flow, som i september ska sändas i ­”vanliga” SVT1.

BOM!
Efter 13 års förbud tillåts åteljakt på björn igen. Gott så, men reglerna som kringgärdar jakten är mer än lovligt krångliga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.