tisdag 16 april

Opinion

Debatt: ”Argumentera väl för jakten”

Att jaga och ta hand om bytet är inte konstigare än att odla sin trädgård, enligt insändarskribenten. Foto: Jan Henricson

Naturskyddsföreningen, ornitologer, med flera framställer det som att de ensamma skyddar och värnar naturen. Motsatsen är jägarna som dödar djur och i grunden är onda människor. Denna bild som sprids allmänt måste motverkas.

Jag menar att jägare och Jägareförbundet måste arbeta för att återta förlorad mark. Vi måste kunna argumentera för att jakt är naturvård. 
Det finns en felaktig föreställning av att om man slutar jaga mår djuren bättre och blir fler. Alla som jagar vet att så inte är fallet. 
Utan jakt skulle fler djur lida. Växande djurstammar och spridningar till nya platser skulle orsaka stora problem för människor, och för annat vilt.

Pålästa motståndare
Våra motståndare är ofta pålästa, verbalt skolade och har sin ideologi förankrad i tätorter, med centrum i södra Stockholm. Och ofta med naturromantiska naivt hopkokade argument.
Som jägarorganisation måste vi argumentera sakligt och förklarande, men också dräpande. Det hjälper inte att skälla. Det ger bara motständaren poäng. 
Jag brukar få frågan om det är hemskt att döda djur för enbart nöje. Jag brukar då kontra med och fråga om de någonsin har fiskat och om de i så fall gick ut med tanken att döda abborre för bara nöjes skull. En fråga som brukar ta. 

Jakt är naturvård
I den förklarande argumentationen måste vi visa att jakt är naturvård. Man gallrar och vårdar sin trädgård. Man lämnar inte den vind för våg och hoppas det kommer upp blommor och potatis. 
Och det är precis vad som ingår som en del i jakt. Man gör ett uttag, men inte mer än vad marken tål. Och man utfodrar och ser till att djuren lever och mår bra. 
Vi jagar för att vi vill och trivs med det. Kamratskapet är också viktigt, också en del av jakten.
Utbildning och skolning i retorik tror jag vore ett av möjliga verktyg. Med förbundets tidskrift skulle vi tillsammans utveckla och förstärka argumentationen för jakt för att återta förlorad mark i debatten.

Trygve Engelbert
Medlem i SJF

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se 
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.