Ny utredning av vargfrågan

Regeringen vill ha en ny översyn av det i vargfrågan synnerligen centrala begreppet gynnsam bevarandestatus. Det framkom vid dagens pressträff med miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Martin Källberg

På torsdagen mötte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Åsa Romson media för att förklara den nya uppgörelse som uppenbart träffats mellan regeringspartierna i vargfrågan. Där framkom att regeringen vill ha en ny översyn av det i vargfrågan synnerligen centrala begreppet gynnsam bevarandestatus.

Miljöminister Åsa Romson höll i taktpinnen när hon tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterade den nya uppgörelse som regeringspartierna nu enats om, och som presenterades i en debattartikel som publicerades av Svenska Dagbladet på onsdagskvällen.
Tre gånger har riksdagen beslutat om de stora rovdjuren. Men regeringen tillsätter ändå ytterligare en utredning om vargfrågan. Miljöminister Åsa Romson (MP) ser ingen risk med att frågan går i långbänk.
– Vi ser det som att vi bygger vidare och utvecklar de svagheter som finns i dagens förvaltningssystem för att nå ännu längre till en balanserad rovdjurspolitik som också har en ökad acceptans brett i samhället, säger Åsa Romson i Svensk Jakts webbradio.
– Det är ju inte så att det fritt från en ganska upphausad debatt även under denna vinter, så jag tror att det finns förbättringspotential i dagens system, tillägger hon.

”Ständigt behov”
– Vi har ett ständigt behov av en vargförvaltning, och ett ständigt behov av en politik som fungerar, i balans, över hela landet. Det här är inget som är statiskt, utan det utvecklas.
Vi har haft en utveckling av vargstammen under de senaste tio åren och det skapar stora utmaningar för samhället att säkerställa att man kan ha tamboskap och så vidare, sa Åsa Romson.
Som också underströk att en växande vargstam ställer nya krav:
– Vi ser idag att vi har en ökande vargstam och det finns ett behov av att ta fram flera olika typer av verktyg, både förebyggande åtgärder men också jakt, sa Åsa Romson.
Naturvårdsverket, tillsammans med Jordbruksverket, får nu i uppdrag av regeringen att ännu en gång utreda gynnsam bevarandestatus för varg. En ny sårbarhetsanalys ska tas fram, ”utifrån en bred vetenskaplig grund”, enligt ministrarna.

”Måste följa löpande forskning”
Det har inte rått någon brist på utredningar kring vargen under det senaste årtiondet. Att den nu utannonserade utredningen kommer ”rekordsnabbt” väldigt snart efter den senaste, var inget som miljöministern tyckte var något konstigt.
– Att titta på hur vargstammen utvecklas är ju en löpande information som myndigheterna måste hålla sig ajour med, och då måste man även följa den löpande forskningen. Det har ju kommit nya artiklar i de vetenskapliga tidskrifterna bara under det senaste året kring detta, sa Åsa Romson.
– I Vargkommittén var ju både miljöorganisationer och jaktorganisationer överens om att gynnsam bevarandestatus ska bygga på vetenskaplig grund. Vi får nu också ett bättre underlag i och med att SVA analyserar alla de djur som skjutits i år. Det kommer ju också att vara en del i underlaget, sa Sven-Erik Bucht.
– Vi får se vad vidare undersökningar kommer fram till och om det finns anledning att förändra något, sa Bucht.
Anser ni att 270 vargar ett för litet antal djur för gynnsam bevarandestatus?
– Vi vet inte vad man kommer att komma fram till. Det kan vara både åt det ena och det andra hållet, sa Sven-Erik Bucht.

Vargkommittén blir permanent
I regeringens nya utspel i vargfrågan presenteras permanentandet av vargkommittén, som tidigare varit aktiv.
– Vi har fortsatt behov av en vargkommitté för att dialogen mellan de intressegrupper som är starka i frågan ska få stöta och blöta. De kan också vara behjälpiga i reformering och utveckling på området, som måste ske löpande. Rovdjursutveckling är inget statiskt, särskilt inte om vi pratar om balansen med de socioekonomiska aspekter och olika näringar, sa Åsa Romson.
Någon tidsplan för de olika utredningsuppdragen kunde ministrarna inte lämna på torsdagen.
– Vi får återkomma till det när vi har utredningsuppdragen klara, sa Åsa Romson.

Delegationer utreds
S-MP-regeringen vill utreda viltförvaltningsdelegationerna. Sven-Erik Bucht:
– Viltförvaltningsdelegationerna har gjort ett bra jobb, det vill jag understryka, men de har också fått ett utökat uppdrag i och med att man regionaliserat de här besluten. Vi behöver titta på om de behöver få förstärkt kompetens, hur ska sammansättningen se ut – och så vidare. Det är inte alls så att vi misstror viltförvaltningsdelegationerna, sa Sven-Erik Bucht.

Genomlysning av rättsprocessen
Regeringen vill också se över det rättsliga området.
– Vi har haft flera beslut om vargjakt på senare år. Ibland har det stoppats och ibland har det blivit jakt. Årets process är nu uppe i Högsta förvaltningsdomstolen och vi kommer att se vad den kommer fram till, men det viktiga är ju att rättsprocessen säkerställs så man vet hur det ska fungera. Det har inte varit bra som det varit hittills, sa Bucht.
– Det är ingen hemlighet att det här är ett av de tydligaste överträdelseärendena som EU frågar Sverige om, och då är det självklart att regeringen måste hantera det. Då är det vettigt att utreda om det finns alternativ som är rättssäkrare, tydligare och som uppfyller de internationella kraven, fyllde Åsa Romson i.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev