tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Ulf Lindroth är vapen- och skytteredaktör för Svensk Jakt.

Ulf Lindroth är vapen- och skytteredaktör för Svensk Jakt.

Unik drilling – kompromisslös i ödemarken

Premium

Kulskott mot skogsfågel genom de små luckorna i täta trädkronor innebär finlir, men snabba hagelskott på skogsfågeljakt med stående fågelhund gynnas inte av kikarsikten eller topptunga vapen.
Ulf Lindroths lösning blev en specialbyggd drilling. Se det unika vapnet i vår webb-tv.

Ulf Lindroth visar sin unika drilling, byggd för ödemarksjakt.

 

På önskelistan stod följande: Ett vapen som täcker alla behov på tältturer med både stående och skällande fågelhund. Resultatet blev en unik drilling.

Kombinationen finnspets och vorsteh kan ge mycket fina jakter, inte minst om man packar en lätt ryggsäck och vandrar in i ödemarkerna. All mark från kalfjäll till glesa tallhedar är jaktmark när rätt hund är lös och den andra går i koppel.

Men vapentekniskt är det en besvärlig kombination. Jag har provat att bära två vapen, men det är för opraktiskt. På sikt kunde inte lösningen bli något annat än en drilling.

Ett faktum underlättade projektet: Vapnet skulle vara kulgevär eller hagelgevär, aldrig både och. Stora justeringar mellan de båda var inget problem, så länge de gick att göra utan verktyg i fält.

 

Vilken drilling?

När beslutet till slut fattades kom nästa fråga. Vilken drilling? En friliggande kulpipa var ett krav, värmeklättring var inte acceptabelt. Ett annat krav var tillgång till ett helt pålitligt snabbfäste för kikarsiktet.

Valet föll på Blaser D99. Blaserfästet är relativt tungt och sitter högt på drillingen, men det är pålitligt. Dessutom har Blaser ett stabilt rykte för god precision.

D99 har alltid hagelpipor i 20/76, normalt med ½ choke i båda piporna. Jag valde till utbytbara choker i högerpipan. Kulkalibern blev 6,5×55. Billig att skjuta, måttlig rekyl, klarar allt.

Inget kosmetiskt fick fördyra vapnet. Det skulle behandlas som ett verktyg. Alltså enklaste kolvträet och minimal gravyr.

Blaser D99 levereras med svinryggskolv. Det kan fungera vid hagelskytte, men vid liggande kulskytte är det svårt att ta rekylen mot axeln. Bakkappan är för låg.

Själva nyckeln till mångsidigheten var kolven. Kolvmakaren P-O Stenmark fick ta bort en del trä undertill på kolven, hyvla av svinryggen och bygga på upptill med en ny träbit. Därmed blev kolvryggen rak och bakkappan lite högre placerad. Han monterade även en ställbar kolvkam.

Jag får erkänna att jag bytte ut de diskret infällda insexskruvarna mot två rejäla letterskruvar för att kunna justera kolvkammen utan verktyg i fält. Fult men praktiskt.

 

Höj- och sänkbar bakkappa

Nästa viktiga förbättring var en höj- och sänkbar bakkappa. P-O kortade kolven 15 millimeter för att ge plats för en mekanism som skapades av Torbjörn Lagnebäck. Tack vare den kan bakkappan höjas steglöst upp till 40 millimeter. Då kan man skjuta kulskott snett uppåt från en liggande skjutställning och ändå få rekylen stabilt rakt i axeln. Sänks bakkappan till normalläget passar den perfekt för hagelskytte.

Resultatet? En kulpipa som håller de flesta ammunitionstyper inom tre centimeter på 100 meter. Eftersom kolven passar perfekt kan jag utnyttja hela den befintliga precisionen även under jakt. Dessutom två hagelpipor som låter mig prestera i nivå med mina renodlade hagelgevär.

Jag är kort och gott nöjd. Rentav lite förtjust.

 

 

Fördelar

• God kindkontakt och perfekt rekylupptagning vid kulskytte.

• Väl passande kolv och god balans som hagelgevär.

• Anpassning från kulgevär till hagelgevär tar högst en minut utan verktyg.

• Liten vikt och packvolym för kombinerat kulgevär och hagelgevär.

 

Nackdelar

• Priset.

• Spänntangenten är för tungspänd i anläggningen för ett snabbt hagelskott.

• 6,5×55 ger inte lika snabba omladdningar som en randpatron.

• Vapnet är aldrig allround, utan antingen kulvapen eller hagelvapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay