fredag 29 mars

Jakt & prylar

Nyttiga skyttetips vid minusgrader

Premium

Hur förändras prestandan på ditt vapen och ­ammunition vid kyla? En enkel fråga med ett mer komplicerat svar. Svensk Jakts vapen- och skytteexpert Mattias Lilja ger dig nyttiga tips när kvicksilvret kryper under nollan.

När kung Bore håller landskapet i ett järngrepp med kyla och snö finns det ­anledning att se över ­vapen och ammunition. Den som ödslat med fett och olja i sitt vapen kan bjudas på en mindre trevlig över­raskning. Vid stark kyla kan mindre lämpliga smörjmedel bli segare än sirap och det är inte ovanligt att vapnet vägrar fungera. Torrtorka mekanismen eller använd en syntetolja som håller sig flytande även i kyla.

Ett annat smått klassiskt misstag vid kyla är att andas på siktets lins. Då bildas lätt ett isskikt över linsen. Samma sak uppstår om ett nedkylt vapen tas in i värmen – kondens bildas och tar man sedan ut vapnet i kylan igen fryser kondensen till is. Vid förflyttning i en varm bil eller rast i en varm jaktstuga är det bra att låta vapnet vila i ett fodral som jämnar ut temperaturskillnaderna som framkallar kondensen.

 

Ammunitionens prestanda

Ett omtvistat ämne bland ­jägare ­brukar vara ammunitionens ­prestanda i kyla. Den som skjutit in sin studsare i sommarvärme med ­solvarm ammunition ska inte självklart förvänta sig samma träffläge när det är kallt. Klövviltjägaren behöver knappast bry sig så mycket men toppfågeljägaren som skjuter mot små mål på långa håll bör ha koll på träffläget även vintertid. Enklast är förstås att skjuta in med kallt vapen och dito ammunition. Kallt vapen och ammunition brukar regelmässigt skjuta lågt.

Prestandan hos ammunition vid olika temperaturer beror på flera faktorer. När det gäller krut så har utvecklingen gått framåt. Numera är krut ganska stabilt med tanke på temperaturen. Kraftfulla avvikelser i förbränning av krutet i grövre kulpatroner sker vid temperaturer som är betydligt högre eller lägre än vid normal jakt eller skytte.
Forskning har också påvisat att formen på krutet har stor ­betydelse för jämn förbränning vid olika temperatur­er. Det är den största
anledningen till att visst krut består av små korn medan andra är betydligt grovkornigare.

 

Tändhatten viktig

Enligt vissa studier är valet av tändhatt viktigare än krutet för att ammunition ska fungera jämnt över olika temperaturer. När det gäller fabriksammunition får vi lita på att tillverkarna gjort ett bra val av tändhatt. Vid jakt i kyla känns det kanske bättre att välja ammunition från en nordisk tillverkare som ju bör ha anpassat sina komponenter till ett kallt klimat.

Som handladdare är det mer vanskligt att välja tändhatt och krut för kyla. Den enda vägen är att provskjuta vid kallt väder och vid problem med en viss patron helt enkelt skifta komponenter om kombinationen ger dåliga prestanda, det vill säga lågt och ojämnt träffläge.

 

Inte överdriva problemet

Problemet med att kall ­ammunition i klass 1-vapen skjuter lågt ska dock inte överdrivas vid moderata skotthåll. Vi gjorde ett försök med en mycket välskjutande studsare i .308 Winchester och ammunitionen Norma Golden Target, 9,7 gram – ett utmärkt val för toppjakt. På 200 meters håll från skjutbänk sköts ett antal serier med kallt vapen. Utomhustemperaturen vid tillfället var 5 grad­er. Ammunitionen som sköts höll temperaturen -20, 6 och 25 grader. Ingen mätbar träffläges­förändring noterades mellan ammunitioner med olika temperatur, vilket vi inte heller hade förväntat oss.

De som ägnar sig åt till exempel fältskytte på bana bör dock ägna en viss tanke åt temperaturen vid långa skotthåll även om den har långt mind­re betydelse än vind och kulans egen avdrift. Bland försvarets prickskyttar börjar man räkna med korrigering för temperatur först från 400 meters skjutavstånd enligt ett invecklat ­system som vi inte ger oss in på.

Däremot ger olika kantantända patroner betydligt större skillnader vid olika temperatur. Vi sköt på 70 meters avstånd med två olika patron­er i .22 lr. CCI Standard och Lapua Scoremax. Försöket skedde enligt samma förutsättningar som med .308 Winchester och med ammunitionstemperatur på -20, 6 och 25 grader. Här hittade vi betydande skillnader.

 

Dålig precision vid -20 grader

CCI Standard är en prisvänlig ­ammunition som brukar skjuta väl.

I vårt försök presterade den bra men inte den ammunition som var fryst till -20 vilken presterade bedrövlig precision och ett lägre träffläge.

Lapua Scoremax finns tyvärr inte längre men var tidigare en populär patron för både jakt och skidskytte. Scoremax hade en, för patronen, tung kula om 3,1 gram (0,5 gram lägre än standardvikten) och var känd för att skjuta tätt under olika förhållanden. Det visade Lapua Scoremax även i vårt test där den sköt bra träffbilder, dock något lägre med den nedfrysta ammunitionen.

Ripjägaren som använder .22 long rifle bör absolut överväga att använda ammunition avsedd för skidskytte. Denna är utprovad för att fungera vid kallt väder vilket har större betydelse i .22 lr som är erkänt lynnig när temperaturen sjunker. Inskjutning i kyla är också viktigare än för ett grovkalibrigt kulvapen.

 

Hagelammunition påverkas mer

Hagelammunition påverkas på ett sätt mer av kyla än vad kul­ammunition gör. Anledningen är främst att dess dödande verkan ­bygger på att varje enskilt hagel ­uppnår penetration i viltet. Stark köld ger sämre prestanda för hagelpatronen eftersom hastighet och tryck sjunker. Komponentvalet är kanske ännu viktigare än för kulpatronen och vissa tändhattar ger ojämna och låga hastigheter i kyla.
Hagelvilt förefaller också mer hårdskjutet när kvicksilvret sjunker under vintern. Visst är hårvilt fullpälsat denna tid och fåglar har tjock fjäderdräkt vid den kalla tiden på året, men den största orsaken är nog att ammunitionens prestanda går ner vid stark köld.

 

Gå upp i hagelgrovlek

Ofta bör man gå upp ett eller ­möjligen två US-nummer i hagelgrovlek när det är riktigt kallt – vilket vi skriver under på som ett gott råd. Viktigt är dock att man fortfarande har tillräcklig täckning i hagel­svärmen. Som vanligt med hagelvapen är variationen stor mellan individer av olika vapen beroende på vilken ammunition och trångborrning de skjuter väl med. Det finns inga genvägar till att provskjuta i aktuell temperatur.

 

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay