torsdag 27 april

Jakt & prylar

Publicerad 9 januari 2017 - 12:04

Ett drama i vårnaturen där räven, kanske en hona på väg till lyan och de väntande valparna, efter en framgångsrik jakt ilsket attackeras av kråkorna.
Skogsfågeljakt med stående fågelhund. En tiondels sekund senare är tjädertuppen upphunnen av hagelsvärmen.
Gråhundar har ställt älgtjuren.

Lindorm Liljefors – Storjägaren och viltmålaren

Lindorm Liljefors var en hängiven jägare och naturmänniska, men han var också den talangfulle och skicklige konstnären som ständigt fick finna sig i att bli jämförd med sin far, den store och världskände Bruno Liljefors.

Lindorm Liljefors.

Lindorm Liljefors.

Lindorm Liljefors föddes 1909 och var barn till Bruno och Signe Liljefors, Brunos andra hustru, och han blev helt klart begåvad med samma konstnärliga talang som sin far, men också med samma känsla och kärlek till naturen, både den vilda naturen – skogen – och det mer kulturpräglade odlingslandskapet.

Lindorm fick chans att utveckla sin konstnärliga talang på Konsthögskolan i Stockholm under åren 1928 till 1933. ­Sedan bar det av till Frankrike som ­traditionen bjöd för den tidens unga konstnärer.

 

Längtade till naturen

Men det blev inte någon längre vistelse i Frankrike. Han ville hem till den kära uppländska naturen. Lindorm växte upp i Stockholms skärgård och Österbybruk, och nu hittade han, mellan Skyttorp och Österbybruk, torpet Bockbol. Där inrättade han sin ateljé, men torpet blev också centrum för Lindorms jägarmässiga aktiviteter.

Här anlade han också en våtmark för att på första parkett kunna studera änder och andra våtmarksfåglar. För att göra det bekvämt höjde han benen på sängen så han kunde ligga där och studera fågellivet genom övervåningens stora fönster.

Han hade ett närmast vetenskapligt förhållningssätt när naturen skulle studeras, tog sig gärna an vilda djur för att kunna studera dem närmare, och han engagerade sig i berguvsprojektet, men fick ta hjälp för att fånga levande duvor att mata berguvarna med.

Jaktelever hade han flera till sin hjälp, få fann dock nåd inför hans krävande ögon. En favorit blev Stephan Ackerstierna, viltmästaren som gärna framhåller Lindorm som sin jaktliga mentor.

 

”Halv” ålänning

Lindorm Liljefors hade också nära kontakt­er med Åland. De utvecklades med tiden så mycket att han fick bygga ett hus där, vilket i sin tur gjorde att han kunde ta del av den åländska vårjakten på sjöfågel. Fyra fruar hade Lindorm. Om den fjärde, Marianne, född Barth, brukade Lindorm säga ”hon är en av de bästa fruar jag haft”.

Många av de fantastiska målningarna med sträckande sjöfågel, eller fåglar som kommer in för att slå på grunda vatten, kommer från besöken i den åländska ­skärgården. Några av Lindorm Liljefors allra bästa konstverk är just en del av dessa sjöfågelmålningar där man ofta bara anar att i förhåll ligger jägarna i skåren.

 

Väldigt produktiv

Lindorm Liljefors var väldigt produktiv – problemet är möjligen att han ibland tappade skärpan i målningarna, han blev lite ojämn. Ofta åkte han på jaktturnéer med bilen fylld av målningar som skulle levereras till konsthandlare runt om i landet.

I sina bästa stunder var Lindorm Liljefors en fantastisk skildrare av naturen, oftast med jaktlig dramatik i centrum med gråhundar som ställer älgar, ibland även med en smygande jägare någonstans i bilden, eller älgar som flyr undan förföljande hundar ner i vilda vattendrag där bogen plöjer fram som fören på en snabb båt och åstadkommer skummande bogsvall.

Det kan också vara en precis stött räv som far iväg ur legan eller till och med en skjuten räv med stövaren i antågande. Stövaren kunde vara en hamilton eller kanske en blandras mellan hamilton och beagle eftersom Lindorm försökte avla fram en egen stövarras med namnet ormbo­stövare. Det gick sådär och efter Lindorms död 1985 tog dessa avelsexperiment slut.

För omgivningen framstod han oftast som konstnären som stod i skuggan av den store Bruno, men enligt döttrarna Astrid och Vera klagade han själv aldrig på det, utan han högaktade och beundrade alltid sin far. Och som skildrare av jakt stod han inte sin far långt efter.

Bertil Lundvik

Svenska Jaktkonstnärer tio-i-topp

2. Lindorm Liljefors. Född 1909 i Ytterjärna i Sörmland. Död 1985 i Uppsala.

3. Göran Löfwing. Född 1971 i Sätuna. Bosatt i Hornborga Persberg.

4. Gunnar Brusewitz. Född 1924 på Ekerö. Död 2004 på Lisinge.

5. Roland Jonsson. Född 1958 och bosatt i Almunge några mil sydost om Uppsala.

6. Harald Grennard. 1919–2011. Konstnär, illustratör och jägare.

7. Jaroslav Chudy. Född 1948 i Slovakien. Bosatt i Norrköping.

8. Rolf Svensson. 1945–. Tecknare, illustratör, viltskåd­are och jägare.

9. Harald Wiberg. 1908–1986. Folkkär tecknare av den svenska faunan och jakten.

10. David Klöcker Ehrenstrahl. 1628–1698. Hov­målare, ansedd som den svenska målarkonstens fader.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag

   Samtidigt på JaktPlay