tisdag 19 september

Publicerad 11 januari 2017 - 14:27

När det vildsvinet bökade efter ollon gled ett stenblock ner och fångade den stora galten i en fälla. Vildsvinet befriades från sitt lidande när en jägare på väg till sitt pass upptäckte det. Foto: Henry Andersson

Plågsamt slut för stor galt

När jägarna skulle gå till sina pass på Lidboholms Gård norr om Växjö i lördags gjorde en av dem en tragisk upptäckt. En stor vildsvinsgalt hade fastnat med ett framben under ett stenblock. Troligen har galten suttit fast i närmare en vecka.

När en av jägarna gick över betesmarken på väg till sitt pass hörde han ett konstigt ljud. Ljudet kom från en liten jordvall intill några stenar under en ek. När han kom lite närmare ser han ett vildsvinshuvud sticka upp, men djuret springer inte iväg.

En rejäl galt. Cirka 120 kilo. Foto: Henry Andersson

Att det inte står rätt till med vildsvinet är uppenbart och det avlivas från nära håll. Det visar sig vara en galt på minst 120 kilo.

När jägarna ska dra upp den ur gropen den ligger i, märker man att den sitter fast med vänster framben under ett stenblock.

 

En veckas fångenskap

Vildsvinet har varit på platsen länge och jordvallen och gropen den låg i har uppstått när galten försökt ta sig loss.

Gropen och vallen har gjort att den har varit omöjlig att upptäcka från vägen som går strax intill. Gropen är bemängd med avföring och urin och galtens päls är full av detsamma.

Galten visar tecken på avmagring, och skador i huvudet som det fått initialt har börjat läka, så man kan anta att den legat fastklämd i många dygn. Kanske en vecka eller mer.

För att få bort galten från platsen måste benet skäras av i övre leden. Benet är kvar i gropen och kroppen i övrigt lades ut som åtel inför kommande rävjakter.

 

Enormt lidande

Orsaken till tragedin är troligen att galten bökat efter ollon under eken och då bökat bort en sten som höll det stora blocket på plats och så har det kommit i glidning och låst fast frambenet.

Det lidande som galten har genomgått under tiden den satt fast utan mat eller vatten och med smärta från det krossade benet och bitvis i femton graders kyla, kan man nog inte förstå.

Börje Olofsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Mård Vs Hare Canada
    by JaktPlay on september 19, 2017 at 08:15

    Inte varje dag man ser mård jaga en hare , detta skedde med mitt besök i canada hos Pink mountain outfitters. (381) Inlägget Mård Vs Hare Canada dök först upp på JaktPlay. […]

   • Peder Persson – Halve kua
    by JaktPlay on september 19, 2017 at 08:15

    Peder Persson från Hede är en trubadur och sjunger en tragisk berättelse vid namn Halve kua. Här är texten till Halve kua: (L. Cohen / P. Persson) Jä hôrde hu’n … (842) Inlägget Peder Persson – Halve kua dök först upp på JaktPlay. […]

   • Vildsvinsjakt på fält 2017
    by JaktPlay on september 19, 2017 at 08:15

    Vakjakt på vildsvin över fält. Stalking wildboar. (543) Inlägget Vildsvinsjakt på fält 2017 dök först upp på JaktPlay. […]

   • Passet
    by JaktPlay on september 19, 2017 at 08:15

    Jakt vid Tullgarn med hovjägaren Peter Vilidu. (796) Inlägget Passet dök först upp på JaktPlay. […]

   • Ståndskallet på stortjuren slutade i sjön
    by JaktPlay on september 19, 2017 at 08:15

    Efter ett långt ståndskall så slutade det i sjön där till slut Lii tröttnade på den tråkiga tjuren som bara står där ute. (170) Inlägget Ståndskallet på stortjuren slutade i sjön dök först upp på JaktPlay. […]