Undvik de vanligaste misstagen

Galten kommer travande snett nerför slänten. Foto: Sten ChristofferssonPremium

I slutet av oktober står jag på pass med Franz-Albrecht Oettingen-Spielberg, stjärnan i Vildsvinsfeber-filmerna och av många ansedd som världens skickligaste vildsvinsjägare. Ett stort, ensamt vildsvin kommer i god fart mellan trädstammar snett nerför slänten framför oss.

När vildsvinen kommer i pass är det flera olika beslut som ska tas nästan samtidigt, betonar Franz-Albrecht Oettingen-Spielberg, här med säsongens premiärgalt. Foto: Sten ChristofferssonJust innan galten ska passera på 50 meter kommer kolven till kinden och skottet går efter en kort sving, allt i en enda, flytande rörelse. I smällen är det som om benen försvinner under galten. Livlös plöjer den på trynet ett par meter genom den tjocka boklövsmattan innan den ligger orörlig.
Strax därefter kommer en årsgris utför den branta slänten, rakt mot oss. Franz-Albrecht vill inte skjuta framifrån och väntar så länge med skottet att det till slut blir fråga om ett motskott snett uppifrån. Brungrisen tumlar runt, tar sig upp igen för ett par sekunder och faller sedan död.

Det ser så enkelt ut
Skott mot vildsvin kan inte rakt av jämföras med skott mot hjortvilt som älg och rådjur. Anatomin skiljer sig delvis åt och jaktsituationen är oftast annorlunda. De allra flesta skott mot hjortvilt avlossas mot stillastående djur i någotsånär bra ljusförhållanden, medan vildsvins-jägare oftast skjuter i mörker eller mot djur i rörelse.
Dessutom är det hos vildsvin mycket svårare att bestämma djur-ens kön och ålder. Så det är bäddat för misstag om man inte förbereder sig väl.
Efter såten passar jag på att fråga Franz-Albrecht vilka han anser är de vanligaste misstagen vid skott mot vildsvin och hur man undviker dem.
– Svårigheten vid vildsvinsjakt är att man ofta mycket snabbt måste fatta ett väldigt komplext beslut: Är det ett skjutbart djur, hur hög fart har det, när är skottchansen optimal och var placerar jag bäst kulan? Till det kommer den allt överskuggande frågan om säkerheten, särskilt på drevjakt – har jag kulfång och var befinner sig övriga jägare?

Måste förbereda sig
– Sammantaget är det så mycket att hålla reda på att även en erfaren vildsvinsjägare måste förbereda sig väl. För mig var det här första passet på säsongens första vildsvinsjakt. Jag fick två chanser och är glad och tacksam över att allt gick bra, men det är ingenting jag tar för givet trots att jag gjort det så många gånger förr. Jag har förberett mig noga på olika sätt inför säsongsstarten. Jakt är en för ansvarsfull sysselsättning för att något ska kunna överlåtas åt slumpen, fortsätter Franz-Albrecht att förklara.

Hur tycker du att man ska förbereda sig inför vildsvinsjakten?
– Skytteträning mot löpande viltmål är en självklar del av förberedelserna, men man får inte låta sig nöjas med det, svarar Franz-Albrecht efter några sekunders eftertanke.
– Minst lika viktigt är att ofta och i olika sammanhang träna på att skilja på galt och sugga, gammal och ung, så att man verkligen vet om det är ett skjutbart djur man har framför sig.
Det duger inte att vid drevjakt stå och sikta mot ett djur och samtidigt försöka se vad det är för något, anser Franz-Albrecht.
– Identifikationen ska vara klar innan man lägger an mot djuret, annars är risken stor att skottet blir dåligt. Osäkerheten och stressen kan också göra att man glömmer säkerheten och svingar genom en grannskytt eller glömmer bort kulfånget.
Ju fler saker man måste göra samtidigt, desto sämre resultat. Därför måste man förbereda sig väl inom alla delområden var för sig: skyttet, identifikationen, var skottet ska placeras. När man känner sig trygg vad gäller de sakerna minskar samtidigt risken att man i stundens hetta slarvar med säkerheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay