fredag 29 mars

Jakt & prylar

Så åtlar du vildsvin – här får du 10 tips

Foto: Jan HenricsonPremium

För att hålla vildsvinsstammen i schack är och förblir vakandet vid åteln den viktigaste jaktformen. Men för att jakten ska bli effektiv måste åteln anläggas på rätt plats och på rätt sätt. Följ Svensk Jakts tio råd och skjut många vildsvin på din åtel!

Platsen. Välj en åtelplats med hårt underlag. Stenig mark, en berghäll eller en vändplan på en skogsbilväg är bra alternativ. Då slipper man den lervälling som oftast blir följden av vildsvinens tramp och bökande.

 

Ljuset. Förutom eventuell åtelbelysning är månskenet viktigt för jakten. Åtel och torn ska stå så att jägaren får ljuset i ryggen eller snett från sidan.

 

Vinden. I södra Sverige blåser det vanligtvis från sydväst. Jägaren som inte tar hänsyn till det när åtelplatsen anläggs får inte många jakttillfällen. Vildsvin ser inte särskilt väl, men luktsinnet är formidabelt. Se också till att du kan ta dig till vakkojan utan att lägga vittring över åteln.

 

Koja-Torn. Visst går det att sitta i ett vanligt jakttorn, men det behövs inte många kalla vinternätter innan beslut om kojbygge är taget. En idé kan vara att bygga kojan på ett vagnunderrede för att den ska kunna användas vid flera åtlar.

 

Spridare-Tunna. En tunna på ben med tidsinställd spridare är det bästa alternativet. Då begränsas givan till önskad mängd per dygn.
Vildsvin är dessutom läraktiga djur och kan börja komma till åteln i samband med att de hör spridaren gå igång. En stor, fastkedjad plastdunk med små hål där fodret spiller ut när vildsvinen välter dunken fungerar också.

 

Fodret. Vildsvinen ska lockas till åtelplatsen där de ska uppehålla sig så länge som möjligt. Det är ingen utfodringsplats. Majs, ärtor eller vete är lämpligt att använda för att locka djuren till platsen.

 

Bakgrunden. Snö eller en annan ljus bakgrund är närmast nödvändigt för att kunna köns- och storleksbestämma vildsvinen samt lossa ett säkert skott, om man inte har en belysning på åteln. Genom att sprida halm på marken och ställa upp halmbalar möjliggörs jakt även på barmark.

 

Tjära. Att stryka tjära på ett träd, en stubbe eller på en påle nedslagen i marken är effektivt när man ska locka vildsvin som älskar att skrubba sig mot tjäran.

 

Vildsvinsfigur. Att storleksbestämma ett vildsvin i mörker är svårt. En utsågad vildsvinssiluett i årsgrisstorlek som skruvas fast på foderspridarens ben kan underlätta för jägaren att välja rätt djur.

 

Åtelkameran. Att få använda viltövervaknings­kameror vid vildsvinsåtlar är viktigt för en effektiv jakt. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att sätta upp en åtelkamera. Lagstiftningen har på senare år skärpts på området, men i den pågående jaktlagsutredningen har utredaren också fått i uppdrag att se över juridiken vid användningen av åtelkameror.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay