torsdag 28 mars

Passa rätt på slätten

Man kan förledas att tro att passvalet under slättens småviltjakt inte ställer till med några bekymmer. Att det bara är att ta hagelbössan och ställa sig någonstans, utan att behöva ägna några djupare tankar åt säkerheten. Men så är inte fallet.

Enligt Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent i Skåne med stor erfarenhet av fältviltjakten, finns flera hänsyn att ta när det kommer till jakten på öppna marker.
– Till exempel att jakten är publik. Där vi har slättlandskap finns det ofta mycket folk och vi jägare syns på långt håll. Därför är det viktigt att tänka på vad vi gör, för det som vi tycker är normalt kan uppfattas helt annorlunda av en utomstående.
– Det kan gälla vapenhanteringen, men också skyttet. En gås som påskjutits på för långt håll kan falla ner skadad eller död efter flera hundra meter, säger Fredrik Jönsson.
Hur placerar man då passen på slätten, där det är så platt?
– Det är faktiskt inte så svårt. Slätten är i regel böljande, och det gäller att utnyttja det. Lägg till exempel inte passen nere i en svacka där man inte ser vad som finns på ovansidan kanten, där det plötsligt kan dyka upp en människa eller en hund. Posta inte heller längs större vägar, utan driv viltet från vägen.

Mobila pass
Till skillnad från passet i skogen (se Svensk Jakt nr 7/2014) är det på slätten inte aktuellt att markera några förbjudna skjutriktningar. Sådana måste jägaren själv notera och ta reda på med hjälp av jaktledare/utsättare.
– Man kan säga att passen är mer mobila på slätten än vad de är i skogen. Vad som är ett bra pass ena gången behöver inte vara det nästa, beroende på att förutsättningarna hela tiden ändras på grund av att jorden brukas.
Fredrik Jönsson sätter upp några grundregler för slättens småviltjägare att rätta sig efter:
• Håll koll på passgrannarna. Fråga om du är osäker. Vid den här typen av jakt är det en klar fördel att se skyttarna som står intill. Både de som står närmst och de som står längre bort.
• Ha klart för dig hur passlinjen sträcker sig, både i terrängen och på kartan.
• Var uppmärksam på att du jagar där mycket folk rör sig. Plötsligt uppdykande ryttare och fotgängare är inte ovanligt.
• Skjut även säkra skott mot himlen åt rätt håll, bort från bebyggelse och vägar där människor rör sig. Ett hagelregn kan upplevas som mycket obehagligt.
• Svinga aldrig igenom passlinjen. När du vänder dig om för att skjuta bakåt ska bösspiporna vara riktade uppåt. Vid skott mot fågel måste 45-gradersregeln följas.
• När drevkedjan närmar sig tillåts efter jaktledarens signal endast skott bakåt eller där så medges åt sidan. 
• Avståndsbedömningen är svår på slätten, ungefär som att bestämma avstånd till flygande mål. Men i regel går det att ta ut riktpunkter, exempelvis en grästuva eller en mörkare fläck på marken.
• Placera passen så att konturen av människa suddas ut. Vid ett buskage, en kraftledningsstolpe, i kanten av en trädgård. Sätt ut några smågranar där det inte finns naturligt camouflage. Sitt annars ner, på huk eller på en låg stol.
• Utnyttja terrängen, slättens böljande, till att sätta ut passen på höjder och inte nere i sänkor.
• Posta inte längs större vägar där människor rör sig. Driv viltet från vägen.
– Där så medges kan passen markeras med en snitsel. Men bättre kan vara att ange någon fast punkt som angivelse. Till exempel passet vid den höga stolpen eller svängen vid stenhögen. Men det räcker i regel inte. Det är närmast nödvändigt att ha utsättare som känner terrängen vid slättjakten, säger Fredrik Jönsson.

Jaga i ring

Vid harjakt på slätten kan det många gånger vara effektivt att utnyttja en så kallad kesselring. Jägarna ställer ut runt fältet och alla går in mot mitten. För att det ska fungera behöver jägarna hålla jämn takt, stanna när så behövs och lyssna till drevledarens signaler och anvisningar. 
Att hålla bössan riktad uppåt och inte svinga igenom linjerna är självklarheter vid denna form av jakt. När ringen börjar att ”knytas ihop” är det endast tillåtet med skott bakåt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev