fredag 19 april

Jakt & prylar

Foto: Johnny Olsson

Locka råbocken aggressivt!

Premium

Det kan vara svårt att få fart på råbockarna med försynta kontaktläten. Men hetsläten – helst mycket av den varan – ger en helt annan respons. Våga lämna det försiktiga lockandet!

Det kan vara svårt att få fart på råbockarna med försynta kontaktläten. Men hetsläten – helst mycket av den varan – ger en helt annan respons. Våga lämna det försiktiga lockandet!

Att locka råbock är en gammal metod. Tyskarnas begrepp ”blattjagd” härrör från det faktum att getens läten kan härmas med hjälp av ett bladformat grässtrå, en metod som använts i oräkneliga år. Som många gamla trick har lockjakten på bock fått status av att vara en närmast övernaturligt svår konst. Men se, så är det inte. Att locka råbock kan visserligen vara svårt om brunstaktiviteten är över, vilket den ibland verkar vara kring bockjaktspremiären.

Det kan också vara svårt om man nöjer sig med enstaka försiktiga kontakt­läten, vilket många gånger inte verkar hetsa upp bock­ en tillräckligt. Men om det fortfarande är fart på brunsten den 16 augusti är det synnerligen enkelt att locka bock. Särskilt om man tillåter sig en mer oblyg form av kommunikation.

 

Kortslutning i systemet

Genom att härma de utdragna pip med ett lite bräkande slut som utgör getens hetsläte – alltså det läte en brunstig get ger ifrån sig då hon jagas av en het kavaljer – kan man ibland åstadkomma kortslutning i andra bockars signalsystem. Och fler hetsläten är bättre än få. Själv kör jag idag serier om ett eller ett par tiotal livfulla hetsläten med bara någon minuts mellanrum.

 

”Det handlar inte om något musikaliskt finlir.”

 

Jag ger ett pass kanske tjugo minuter innan jag smyger vidare, men ofta är responsen betydligt snabbare.

Det handlar inte om något musikaliskt finlir. Någon vecka före bockjaktspremiären har jag lockat in era bockar av misstag då jag lockat räv med harskrik. Antagligen var skriken lite för lika ett hetsläte för att bockarna skulle kunna ignorera dem. Och min far har lockat in en stor sextaggare med gnisslet från ett osmort cykelstyre. När brunstaktiviteten är hög är bockarna alltså inte kräsna.

 

Lyckas sämre

Vissa år lyckas jag likafullt sämre med locket under premiärdagarna – den tid jag normalt ägnar åt lockjakt på bock. Kanske är förklaringen att brunstens höjd­ punkt varierar några dagar mellan åren. Det är möjligt att mitt finesslösa bocklockande inte fungerar när hormonnivåerna sjunker. Men under år då brunstaktiviteten är hög brukar det inte vara något problem att få fart på bockarna. De kommer gärna fort och rakt på, ibland över stora öppna fält i fullt dagsljus. Skotthållen blir korta. Och även stora bockar låter sig luras.

 

Går med get

Det största bekymret är då en bock redan går med en get. Men det problemet har visat sig kunna lösas med kidets ångestläte, vilket ibland drar in geten och därmed även bocken. Och för det tipset tackar jag de seriösa tyska lockexperterna.

Den som är nyfiken på hur detta enkla men raka bock­lockande går till kan med fördel ta en titt på Mikael Thams eller Kristoffer Clausens filmer om lockjakt på råbock. Även om man ska vara medveten om att många av bockarna på dessa filmer fällts utomlands före den 16 augusti, är det ett faktum att Thams och Clausens re­lativt likartade metoder och läten ofta fungerar unge­fär lika bra här i Sverige vid bockjaktspremiären.

 

Fotnot. Reportaget har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay