torsdag 27 april

Hund

Publicerad 13 december 2016 - 10:54

En skyddsväst på jakthunden ökar tryggheten, anser jägare i Gävleborg i en undersökning. Foto: Olle Olsson

Skyddsväst ger tryggare jakt

Skyddsväst på jakthundar i rovdjurslän fyller en viktig funktion. Det konstaterar länsstyrelsen i Gävleborg i en utvärdering.

Skyddsvästar används för att motverka rovdjursangrepp på jakthundar. Ett flertal länsstyrelser i landet lämnar bidrag för inköp av skyddsväst.

 

Förbättringar

Användarna upplever större trygghet i att släppa sin hund när den bär skyddsväst. Många har också lämnat synpunkter på hur skyddsvästarna kan förbättras för att passa ändamålet ännu bättre, uppger Länsstyrelsen i Gävleborg.

Undersökningens syfte var att ge en första utvärdering av hur väl skyddsvästarna fungerar. Utvärderingen kan också ge ett underlag om nyttan av de bidrag som länsstyrelsen beviljar för inköp av skyddsvästar.

 

Elväst vanligast

Användarna uppger att elväst är något vanligare än piggväst i länet, även om det finns jägare som använder båda sorters västar på sina hundar.

Vissa använder skyddsväst även i samband med jaktträning och eftersök och inte bara under jakt.

I genomsnitt har varje skyddsväst använts i 21 dagar, fem timmar per dag.

 

Inga angrepp

Inga rovdjursangrepp, eller försök till angrepp, har skett på hundar som använt skyddsväst under perioden. Dock är några svarande osäkra, men ingen har sett spår av angrepp på vare sig hunden eller skyddsvästen.

Majoriteten av brukarna är därför osäkra på om skyddsvästen haft den effekt som önskats.

Merparten av användarna upplever att västarna är väl utformade för hunden avseende exempelvis deras passform och temperatur och anser att hunden har kunnat jaga precis som vanligt.

 

Köper tid

Användning av skyddsväst har stärkt känslan av trygghet för de flesta av användarna, men har inte helt tagit bort oron för att släppa hunden.

Flera användare anger att man troligen köper sin hund lite tid vid en rovdjursattack, och att de själva då förhoppningsvis hinner fram för att rädda hunden.

Vissa tror att västen skulle hjälpa mer om det var en ensam vargindivid som angrep hunden, men inte om flera vargar gick till attack samtidigt. Man anser också att västen aldrig kan skydda hunden fullt ut.

Det finns även en viss oro hos vissa användare att västen slutar att fungera under användning eller att hunden ska tappa västen.

Tre av fyra svarade

Enkäten skickades till de totalt 56 länsinvånare som sökt bidrag till skyddsväst för hund under 2015 och 2016.

Svarsfrekvensen var 75 procent.

De allra flesta upplevde att kontakten med länsstyrelsen fungerat mycket bra i samband med hanteringen av ärendet när de sökte bidrag.

Det finns användare som anser att skyddsvästarna bör vara kostnadsfria.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag

   Samtidigt på JaktPlay