tisdag 19 mars

Hund

Inte minst vildsvinshundar riskerar att råka ut för skador. Det är bra att vara förberedd och ha telefonnumret till några olika veterinärer i mobilen. Foto: Jan Henricson

Veterinärvård: Var en medveten konsument

Allt fler hundägare protesterar mot veterinärkostnader som rusar i höjden och för många verkar orimligt höga. På Facebook verkar till exempel gruppen Korståg för lägre veterinärkostnader.

Det finns flera anledningar till höjda priser på veterinärvård, bland annat att en stor andel av de svenska djursjukhusen och klinikerna har köpts upp av Evidensia och Anicura. De vill förstås tjäna pengar och äger nu tillsammans mer än halva den svenska veterinärvårdsmarknaden.

Veterinärvården har också blivit allt mer lik humanvården i fråga om utrustning, resurser och kapacitet. Kanske till och med bättre, eftersom det många gånger är lättare och snabbare att få sin hund behandlad än sig själv. Men vi svenskar är ”bortskämda” med att humanvården inte har en synlig prislapp, vilket djursjukvården har.

 

Hunden är försäkrad

Djurägaren är också angelägen om att få sin hund under behandling, kosta vad det kosta vill, den är ju försäkrad. Därmed åker även försäkringspremierna i höjden. Försäkringsbolagen vill också tjäna pengar.

Men konsumentens makt är stor. Utan kunder – ingen verksamhet. Eller en verksamhet som får tänka om, för att få tillbaka sina kunder. Vad kan då den enskilda hundägaren göra?

• Ta reda på vilka mindre kliniker som finns i omgivningen. Finns det alternativ till de stora djursjukhusen?

• Enklare tillstånd och skador kan behandlas på en liten klinik utan jour och avancerad utrustning. Åk inte till det stora djursjukhuset med rutinsaker.

• Ring runt och ta reda på pris.

• Vid akutfall, särskilt under jourtid, finns det kanske inte så många möjligheter. Men har de undersökts innan olyckan är framme går det nog i många fall att hitta alternativa kliniker.

• Samma sak när det gäller val av försäkringsbolag och försäkring. Jämför! Det finns i dag så många olika försäkringslösningar att man behöver göra en koll av de alternativ som passar en själv och den egna hunden.

 

Jakthundar lever farligt. Som hundägare finns det pengar att tjäna på ett medvetet val av veterinärvård och försäkring. Foto: Jan Henricson

Även Svenska Kennelklubben agerar nu för att dra sitt strå till stacken för konsumenterna.
– Vi har ett uppdrag från vårt fullmäktige att jobba med frågan, säger SKK:s vd Ulf Uddman.

Organisationen har träffat koncerncheferna för Evidensia och Anicura, man ska träffa distriktsveterinärerna och vill även ha möten med andra aktörer i branschen om problemet med de ökande priserna.

 

Sajt för prisjämförelser

SKK planerar dessutom att starta en prisjämförelsesajt. Där ska man kunna jämföra vad olika veterinärkliniker har för prissättning gällande vanliga undersökningar och behandlingar.

Ulf Uddman. Foto: Måns Engelbrektsson

– Vi söker en samarbetspartner som kan driva en sådan sajt och har förhandlingar med olika företag som jobbar med webbapplikationer. Kennelklubben ska stå för innehåll, kommunikation och marknadsföring, säger Ulf Uddman.

Organisationen har även ingått ett avtal med Firstvet. Medlemmar ska få ett gratis videomöte med företagets veterinärer online, något som tidigare även erbjudits av flera försäkringsbolag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.