tisdag 19 mars

Hund

Många skador och tillbud kan förebyggas eller lindras genom visitering av hunden före och efter jakten. Upptäcks en skada snabbt så minskar också risken att den förvärras. Foto: Jan Henricson

Många skador och tillbud kan förebyggas eller lindras genom visitering av hunden före och efter jakten. Upptäcks en skada snabbt så minskar också risken att den förvärras. Foto: Jan Henricson

Så skyddar du hunden mot fästingar

Fästingen är egentligen inte farlig. Men när den suger blod kan den föra över allvarliga sjukdomar till både hundar och människor. Så här gör du för att skydda din hund.

Du bör kolla igenom pälsen noga efter att hunden varit ute och ta bort fästingarna innan de har hunnit bita sig fast.

Fästingar som sitter fast ska plockas bort så fort som möjligt, antingen med hjälp av fingrarna, eller med någon av de fästingplockare som finns på marknaden.
Det finns också förebyggande preparat som appliceras på hundens hud och skyddar mot fästingar, till exempel Frontline, Exspot och Effipro. De är även verksamma mot ohyra som loppor och löss.
Även fästinghalsband finns av flera fabrikat. De har lång effekt men är inte så lämpliga om man har flera hundar som leker och biter i varandra – och kanske river av halsbandet. Eller om man har småbarn som kan få i sig av substansen i halsbandet.

2014 kom ett nytt preparat, en tuggtablett (receptbelagd) som heter Bravecto och har effekt i minst tre månader. Nexgard heter en ny, liknande tablett, men med effekt i bara en månad.
Det finns också en del naturmedel och alternativa metoder att förebygga fästingbett, som vitlök, bärnsten med mera, men hur effektiva de är återstår att bevisa.

 

Diffusa symptom

Den smittade hunden kan få mycket diffusa symtom, som feber, ledvärk, allmän håglöshet, förlorad aptit, hälta. Ibland kan den också vara vinglig, eller ha andra symtom från centrala nervsystemet.
Båda sjukdomarna diagnosticeras med hjälp av blodprov och kräver lång antibiotikabehandling. Det kan ta månader innan hunden är sitt vanliga jag igen.
Om allt går som det ska finns det ett borreliavaccin på marknaden år 2018. Att hitta ett vaccin som fungerar mot borrelia har tidigare varit svårt, eftersom bakterien byter skepnad inne i kroppen för att lura immunförsvaret. När bakterien finns i fästingen är den däremot svagare. Det nya vaccinet, som ännu inte finns tillgängligt på marknaden, angriper bakterien i det skedet.

Så sprider fästingarna smittan!

När fästingen sugit blod och är mätt ”spyr” den tillbaka lite blod in i djuret, eller människan. Det är då, anser man, som sjukdomsbakterierna förs över.
Anaplasma (kallades tidigare ehrlichia) är en bakterie som drabbar till exempel hundar och hästar, men även människor. Borrelia drabbar också både djur och människor, som ofta får en rodnad runt bettstället efter en tid.
Smittan är vanligast i Mälardalen och utmed östkusten, men förekommer även i andra delar av landet.
Ixodus ricinus heter den vanliga fästingen på våra breddgrader. Foto: Richard Bartz

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.