tisdag 19 mars

Hund

Försäkringsbolag chockhöjer premier

Kostnaden för Mats Nilssons försäkring för den tyska jaktterriern Max höjdes med drygt 18 procent vid den senaste fakturan. Men Mats är inte ensam. Sedan 2014 har Folksam generellt höjt premien med upp till 21 procent.

Åtta till tio procent 2015 och lika mycket under 2016. Det är den generella prishöjningen av hundförsäkringspremier hos Folksam. En höjning på upp till 21 procent på två år och som enligt Jan Lindblom, marknadsansvarig för djurförsäkringar på Folksam, beror på ökade veterinärkostnader för försäkringbolaget.
– 60 procent av veterinärmarknaden har köpts upp av riskkapitalbolag som har höjt priserna. Samtidigt har frekvensen på hundägarnas veterinärsbesök gått upp så vi är tvungna att höja priserna, säger Jan Lindblom.

 

Fler bolag höjer
På försäkringsbolaget Sveland känner man igen Jan Lindbloms beskrivning. Dels gällande ökade priser efter riskkapitalbolagens inträde på marknaden, men också den ökande frekvensen av sjukvårdsbesök av hundägarna.
– Det är inte helt lätt att förklara de ökande besöken, men vi tror att det är en kombination av att djursjukhusen är mer tillgängliga nu och att hundägarna är mer måna och oroliga för sina familjemedlemmar, säger Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland.
På Sveland började de parera veterinärkostnaderna redan 2013 och säger att de inte kommer att göra några höjningar i år. Förra året höjde dock Sveland veterinärvårdspremien med tio procent.
Försäkringsbolaget Agria har också gjort stora höjningar under 2015 och 2016. Bolaget meddelar att man i genomsnitt höjt premien med sex procent per år de senaste två åren. Det ger en ökning på drygt tolv procent de senaste två åren.
– Samtidigt har vi förbättrat produkterna och fyllt på med mer innehåll, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

 

Riskkapitalbolagens intåg
2014 skrev Svenska Dagbladets näringslivreportrar Carolina Neurath och Jan Almgren boken De svenska riskkapitalisterna. Boken behandlade riskkapitalbolagens nya marknader, där djursjukvård var en av de hetaste.
Störst i Sverige är bolaget Evidensia som bland annat äger Strömsholm djursjukhus, Södra djursjukhuset i Stockholm och Djursjukhuset Malmö.
Bakom Evidensia står riskkapitalbolaget Valedo Capital, grundat av bröderna Nils och Per Forsberg, men i boken avböjer de en intervju om sitt intåg i veterinärbranschen.
Den forne statsministern Göran Persson (S) sitter som ordförande och delägare i ett av Valedos bolag, Cambio Healthcare Systems.
Det mindre riskkapitalbolaget är Djursjukhusgruppen, med investmentbolaget Fidelio Capital som huvudägare.
Tillsammans hade de två koncernerna i mitten av 2013 erövrat 55 procent av marknaden. Totalt omsatte djursjukhusvården 3,2 miljarder kronor år 2013, skriver författarna i boken De svenska riskkapitalisterna.

Prishöjningarna för hundförsäkringar kan stiga långt över de generella prisökningarna ifall hunden går över en viss ålder eller ifall hundägaren har flyttat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.