torsdag 28 mars

Hund

[cycloneslider id=”slide-20432″]

Experter tonar ner riskerna

Professor Åke Hedhammar och ”hundmatsdoktorn” Marie Sallander nyanserar bilden av hur man bäst utfodrar sin hund.

Åke Hedhammar är veterinär och professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Han menar att ett färskt foder som är väl sammansatt är bra om man till exempel har problem med smaklighet eller energitillförsel.
Åke Hedhammar är engagerad inom såväl svensk som internationell forskning med anknytning till hundars och människors hälsa. Han är sedan många år även veterinärkonsult hos SKK.
Åke anser att risken med att fodret är rått inte ska överdrivas.
– Jag har ingen anledning att tro att större tillverkare har lägre ambitionsnivå än torrfoderfabrikanter, säger han.
Att näringsinnehållet skulle vara bristfälligt anser han inte heller.
– Det är en receptfråga. Men det gäller även torrfoder.
Att för mycket kalcium eller fosfor skulle vara ett problem, eller att förhållandet mellan de båda blir felaktigt, är inte något som Hedhammar uttrycker någon oro för.
– Kanske kan det vara ett problem i hemmarecept. Där kan det också finnas en risk att fodret är för kalciumfattigt. Men även det är en receptfråga, säger Åke Hedhammar.
Dock tror han inte att man generellt kan säga att rå hundmat är bättre än torrfoder. Det beror på fodret och individen som ska äta det.

Balanserad syn
Även ”hundmatsdoktorn” Marie Sallander tycker att man ska ha en balanserad syn på rå hundmat, men vara medveten om att det kan finnas risker. I sin bok Hundägarens kokbok (1999) varnade hon för att utfodra med rått kött, men hon har blivit mer öppen i sin inställning.
– Jag försöker ge en nyanserad bild, så man inte blir fanatisk åt något håll, säger Marie Sallander.
Hon är agronomie doktor med 20 års erfarenhet av forskning och undervisning om hundens kost och motion, samt därtill relaterade sjukdomar.
– Det finns bakterier som kan göra både människor och djur sjuka, det ska man vara uppmärksam på när man utfodrar med rå hundmat. Salmonella är en sådan bakterie, som kan finnas i framför allt utländskt kycklingkött, säger Marie Sallander.
– Forskningen befinner sig på nybörjarstadiet, om det är så att hundarna blir friskare vet man inte än. Det är mycket som fortfarande är oklart. Men jag har nog öppnat upp för rå hundmat på senare år, om man ger ett foder som är tillverkat under bra hygieniska förhållanden och efter ett näringsriktigt recept.
– Till exempel kan det bli för lite kalcium om man ger för mycket kött, eller för mycket vitamin A om man ger mycket lever, säger Marie Sallander.
Särskilt växande valpar är känsliga för fel kost.

Helfoder
Marie Sallanders bästa tips om man vill ge färskfoder är att leta efter ett garanterat helfoder.
Vissa tillverkare vill nämligen inte tillsätta mineraler och vitaminer, fodren får då inte kallas helfoder. Det är svårt för hundägaren att veta hur mycket som behöver läggas till.
Rå fisk och råa ägg är inte tillåtna i foder, enligt EU-regler, vilket kan vara bra att känna till.
– Det kan hämma upptaget av vissa näringsämnen, till exempel vitamin B, och det är inte bra, säger Marie Sallander.
– Jag vill poängtera att det i dag är ett större problem med hundägare/uppfödare/förespråkare för rå mat utan insikt i hur ett näringsriktigt recept tillverkas, än de företag som tillverkar rå mat, som oftare har rätt kunskaper eller tar hjälp utifrån, avslutar hon.

Fotnot: Åke Hedhammar och Marie Sallander har tillsammans skrivit Hundmatboken, som kom i ny upplaga 2010, utgiven av Svenska Kennelklubben. Marie Sallander ger även råd och svarar på frågor om hundutfodring på sin hemsida och i Facebookgruppen Hundmatsdoktorn.

Intresset ökar

Intresset för rå, fryst hundmat har ökat mycket, anser Gunnel Ellman, återförsäljare av hundfoder och tillbehör på Teba i Höör.
– De senaste två åren har det varit påtagligt, säger hon.
Gunnel Ellman tror att företaget ungefär har fördubblat sin försäljning av fryst hundfoder under den senaste tvåårsperioden.
– Men jag vet inte om det har tagit marknad från torrfodren.
Hon har sålt fryst foder sedan 2006 eller 2007. Då fanns det bara ett märke i butiken, nu finns det tre.
– Det frysta fodret får både ris och ros, men är helt klart ett alternativ. Det finns ett brett utbud. Man ska veta vad man ger sig in på, det är ju en del jobb med det, säger Gunnel Ellman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.