tisdag 25 april

Hund

Publicerad 28 januari 2016 - 14:36

Riskerar ­livstid för olaglig Astropejl

USA-versionen av Garmins Astro hundpejlhalsband kan allvarligt störa försvarets radiokommunikation. Det här halsbandet är dock ett godkänt CE-märkt halsband för den nordiska marknaden. Foto: Lars-Henrik Andersson

De jägare som använder USA-versionen av ­Garmins pejlhalsband riskerar livstids fängelse. Utrustningen stör försvarets radio­kommunikation och användningen kan klassas som grovt sabotage.

Allt sedan Garmin 2007 började sälja Astro har en del svenska jägare direktimporterat amerikanska pejlenheter. I vilken omfattning vet varken Post- och telestyrelsen, PTS, eller Garmin.
Nyligen beslutade PTS att förbjuda en importör i Sverige att sälja T5-halsbanden och återkalla dem som redan är sålda. Gör inte importören det så väntar böter på 150.000 kronor.
– Det aktuella företaget har hållit på med den här verksamheten i många år och sedan har det ju parallellt förekommit privatimport. Omfattningen är nog ganska stor, säger Birger Hägg vid PTS.
Han råder alla de jägare som har ett USA-importerat pejlhalsband att sluta använda det på sina hundar.

Förbjuder försäljning
Det är ingen nyhet i sig att USA-versionen av Garmins pejlhalsband är olagligt att använda i Sverige. Det nya är att PTS nu förbjuder försäljning och kräver att såld utrustning återkallas och skickas in för destruktion.
Skälet till att PTS tar i på skarpen är att halsbanden sänder på radiofrekvenser som används av Försvarsmakten. Man har tidigare försökt uppmärksamma jägarna på att det är olagligt – dock utan märkbara resultat.
– Störningarna har varit stora för försvaret och har förekommit över hela landet, säger Hägg.

Kommer ni kontrollera att USA-versionen av­ ­halsbanden inte används?
– Vi kommer att följa upp det här tillsammans med Försvarsmakten under nästa år.

Ska ni åka runt och pejla in de olagliga halsbanden?
– Det får vi se. Vad vi exakt ska göra vill vi inte berätta i förväg. Användningen kan klassas som sabotage.
– Man riskerar minst två års fängelse upp till livstids fängelse för sabotage om militär radioanvändning riskerar att störas, säger Birger Hägg och fortsätter:
– Det är hög tid att de som använder sig av USA-versionen tar det här på allvar och slutar använda utrustningen.

Hackad spärr
Garmin har på senare år byggt in en funktion så att halsband tillverkade för USA-marknaden inte ska fungera i Europa. Men den spärren har i något led blivit hackad.
– Det har funnits ett forum där man kan ladda ner en fil som tar bort spärren som stänger av sändaren. Vi får se om vi sätter in våra jurister för att försöka komma åt vem som ligger bakom forumet, säger Magnus Mårlind, produktchef för Garmin Nordic Outdoor.
– Vi är glada över att PTS har kommit fram till det här beslutet. Piratimport försvårar för oss att ge den support, service och anpassning som avancerad elektronik ofta behöver för att fungera optimalt, säger Marcus Bjärneroth, marknadschef på Garmin Nordic.
– De konsumenter som inte vet vilken version de har är välkomna att vända sig till vår support som har tillgång till vilka serienummer som inte är godkända, säger Magnus Mårlind.
Importören säger att han kommer att följa PTS beslut och försöka återkalla alla sålda T5-halsband. Dock är det oklart hur många pejlhalsband han sålt.
– Det vet jag inte, men det är inte så många, mellan 20 och 30 stycken, säger importören.

• Läs även: Så lätt kan försvarets radiotrafik störas av Astropejlen

Kolla serienumret

T5-halsband med ett serienummer som börjar på 3S6 och T5 mini­halsband med ett serienummer som börjar på 4D5 är ­amerikanska halsband – det vill säga inte godkända.
T5-halsband med ett serie­nummer som börjar på 3S7 och T5 mini-halsband med ett serie­nummer som börjar på 4D6 är godkända europeiska halsband.

Källa: Garmin

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay