torsdag 28 mars

Hund

Tumma inte på koppeltvånget om du vet med dig att din hund jagar annat vilt än vad som är tillåtet för årstiden. Foto: Olle Olsson

Löshundsjakten kan hotas av otillåten hundanvändning

De allra flesta svenska jägarna tar nog löshundsjakten för given. Men Jägareförbundet varnar för att otillåten hundanvändning kan leda till hårdare detaljregler.

– Det viktigaste för oss i Jägareförbundet är att man inte bygger ett dyrt eller krångligt system, säger Daniel Ligné, Svenska Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander.

Daniel Ligné.

Den 1 augusti får till exempel lös hund släppas på grävling. Jaktformen är både rolig, viltvårdsfrämjande och bra träning för hunden. Men möjligheten missbrukas ibland av hundägare som kallar släppet för grävlingsjakt när det i själva verket tränar sina hundar på annat vilt.

– Det brukar vara många som hör av sig och är arga över att så många älghundar plötsligt bara jagar grävling när det närmar sig 1 augusti, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet.

 

Hindras från att springa lösa

Lagen om tillsyn över hundar och katter säger att hundar ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under tiden 1 mars till och med 20 augusti. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Men det finns undantag från lagen. Det handlar bland annat om hundar som enbart jagar grävling och/eller vildsvin. De får komma loss redan den 1 augusti.
Men hund som också förföljer annat vilt än grävling och vildsvin får alltså inte släppas loss före den 21 augusti, eller ännu senare om de jagar rådjur eller hjort.

 

”Håller inte”

Daniel Ligné poängterar att det naturligtvis ska jagas grävling med löshund från och med 1 augusti. Men då ska hunden jaga bara jaga just grävling. Inte älg eller annat vilt.

– Det här med att släppa hunden under förevändningen att den bara jagar grävling håller inte, om det inte stämmer överens med sanningen vill säga, konstaterar Daniel Ligné.
Men inte heller från den 21 augusti är det fritt fram att släppa jakthundarna lösa hur som helst. En hund som vid jakt eller jaktträning driver eller förföljer hjort eller rådjur under tiden den 21 augusti–30 september ska till exempel snarast kopplas.

Ola Wälimaa, Jägareförbundets förbundsjurist, berättar att den nya vapenpolicyn, har ett tydligt medlemsfokus.

Ola Wälimaa.

Ola Wälimaa är jurist hos Svenska Jägareförbundet. Han varnar för att betydligt hårdare regler kommer att införas för hundanvändningen om inte hundägarna respekterar gällande lagstiftning.
– Fortsätter den otillåtna hundanvändningen kommer vi snart bara få släppa jakthundarna under en betydligt kortare tid av året. Kanske från 1 oktober till den 31 januari, säger Ola Wälimaa.

Lagen om tillsyn över hundar och katter

17 §. ”Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om han eller hon inte är känd ska i stället Polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, ska Polismyndigheten omhänderta hunden.
Kan inte hunden tas om hand, får Polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.