torsdag 27 april

Hund

Publicerad 6 februari 2017 - 17:13

Svenska laget – från vänster Emil Ros med DR d’s Port Ellen, lagledaren Rolf Eriksson, Göran Mejsjö med Wahlbergets Orvar och Johan Axelsson med Smen’s Rut. Foto: Björn Tore Egeland

Sverige vann taxarnas NM i drev

Danmark stod i tur att arrangera årets nordiska drevmästerskap för tax, som avgjordes i närheten av Thisted på Jylland. Sverige vann med 176 poäng, Finland kom på andra plats med 153 poäng, Danmark på tredje plats med 149 poäng och Norge sist med 108 poäng.

Det är inte bara de danska markerna som skiljer sig åt terrängmässigt jämfört med svenska förhållanden, utan även de danska drevprovsreglerna. I Danmark är den sammanlagda provtiden två timmar och dessutom ska hunden få upptag inom max en timme för att få fortsätta med provet. De danska bedömningsreglerna innehåller fem moment där maxpoängen är 70 poäng. Förutom domaren finns alltid en vägvisare med och dessutom två till tre observatörer som är utplacerade på strategiska ställen på provytan. På mästerskapet dömde varje domare tre hundar.

 

Nervös väntan

– Det var inte så gott om drevdjur på min provyta och när jag släppte Orvar fick han inte upptag förrän efter 50 minuter, säger Göran Mejsjö från Karlskoga, som startade med Wahlbergets Orvar. Han fortsätter:
– Det var lite nervöst med tanke på entimmesgränsen för upptag. Fast det hade å andra sidan det goda med sig att domaren fick gott om tid att se hur Orvar sökte ut och hur vi samarbetade. När han fick upptag stod domaren och jag på samma plats under 50 minuter. Vi såg rådjuret vid två tillfällen bara tio meter bort och det buktade fint. Dessutom såg observatörerna drevdjuret vid några tillfällen. Men det bästa var när jag blåste in Orvar på 280 meters håll och såg på pejlen hur han stannande, vände och kom tillbaka till mig.

– Det var nog det momentet som gav den extra poängen som gjorde att vi vann den individuella segern över min lagkamrat Johan Axelsson och hans Rut, säger Göran, som var nöjd med tävlingsdagen och den dubbla segern.

 

Svenska laget

Det svenska laget bestod av DR d’s Port Ellen, ägare Emil Ros, Ö Frölunda, som fick förstapris och 53 poäng, Smen’s Rut, ägare Johan Axelsson, Linköping, som fick förstapris och 61 poäng, samt toalsegraren Wahlbergets Orvar, ägare Göran Mejsjö, Karlskoga, förstapris och 62 poäng
Lagledare var Rolf Eriksson från Svenska Taxklubbens huvudstyrelse.
Barbro Zetterberg

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag

   Samtidigt på JaktPlay