söndag 23 april

Hund

Publicerad 7 september 2016 - 15:41

Eftersöksmästaren i Mittregionen är korad

En förutsättning för att trafikskadat vilt ska kunna spåras och omhändertas är att det finns ett nätverk av eftersöksekipage, det vill säga tränade hundar och utbildade hundförare. Det råder ingen tvekan om att ekipagen gör nytta. Förra året inträffade 48 000 viltolyckor i landet.

Svenska Jägareförbundet är starkt engagerat i arbetet med att få fram personal och hundar som kan rycka ut när olyckan varit framme längs vägarna. Men eftersök är också ett behov i jaktens vardag.
Som ett led i verksamheten stod Jägareförbundet Dalarna som arrangör för höstens regionmästerskap i eftersök, förlagt till Älvdalens utbildningscentrum.
Deltagarna hade gallrats fram via länsvisa uttagningstävlingar.
Nio ekipage från olika delar av landet kom till start. Tävlingen inleddes med 20 teorifrågor, följt av en viltundersökning och ett spårprov. Vidare testades ekipagens kunskap vid en skadeplatsundersökning. Avslutningsvis genomfördes en skyttetävling i en simulator.

 

Vinnare blev Hans Pettersson
Regionmästare blev Hans Pettersson från Vattholma (Uppland) med sin springer spaniel Newlly, tvåa kom Mikael Rindhagen, Stockholm, med ”Bilwa”, en bayersk viltspårhund. Tredje plats tilldömdes Jan-Erik Falk från Mora med gråhunden ”Gerda”.
– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och tacksamma över samarbetet med Älvdalens utbildningscentrum, som också medverkat med personal för genomförandet av tävlingen, säger Ulf Danielsson, Hedemora, jakthundsinstruktör i Svenska Jägareförbundet Dalarna.
Till sin hjälp med planeringen av regionmästerskapet har Ulf Danielsson haft jaktvårdskonsulent Claes Lindström och lydnadsinstruktör Calle Ekström, Leksand.

Christer Gruhs

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay