söndag 23 april

Hund

Publicerad 21 mars 2017 - 10:38

Från vänster: Treeing walker coonhound och épagneul de saint-usuge.

Två nya jakthundraser erkända i Norden

Nordisk Kennel Union, NKU, har beslutat att erkänna tre nya raser, varav två är jakthundraser: épagneul de saint-usuge och treeing walker coonhound.

De nya raserna kommer att få utställningsrätt från 1 januari 2018 men kan delta i lydnad, rallylydnad, agility, nosework och freestyle från och med att de är registrerade.

Hundar av raserna kan registreras i SKK:s stambok förutsatt att det finns en exportstamtavla utfärdad av ett FCI-land. För treeing walker coonhound har man även beslutat att godkänna stamtavlor från United Kennel Club, utöver de från American Kennel Club.

 

Stående fågelhund

Épagneul de saint-usuge är en stående fågelhund från regionen Bresse i Frankrike. Rasen anses ha funnits sedan åtminstone 1500-talet men var som många andra mindre raser nära att försvinna under andra världskriget.

Rasen räddades av prästen Robert Brillard som samlade in exemplar som matchade standarden och satte upp ett restaureringsprojekt. Rasen erkändes av den franska kennelklubben år 2003.

 

Amerikansk jakthund

Treeing walker coonhound anses härstamma från engelska foxhounds. Rasen används för jakt på tvättbjörn och opossum men även björn, vildsvin och puma. Treeing walker coonhound har registrerats sedan 1945 av United Kennel Club, UKC, och erkändes 2012 även av American Kennel Club, AKC.

 

Källa: Svenska Kennelklubben

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay