lördag 22 april

Hund

Publicerad 10 april 2017 - 08:00

Konsumentköplagen gäller för dolda fel i tre år efter att en valp köpts från en uppfödare. Foto: Johnny Olsson

Riksdagen vill ha djuranpassad konsumentköplag

Konsumentköplagen behöver bli bättre anpassad för köp av levande djur – oavsett om det gäller köp av häst, katt eller hund, anser riksdagen.

Levande djur betraktas som vilken vara som helst i konsumentköplagen. Det betyder att de lagar och regler som gäller vid köp av till exempel ett kylskåp även gäller vid köp av en hundvalp från en uppfödare.

Om konsumenten påstår att det är något fel på hunden har uppfödaren ensam fullt ansvar att bevisa att fel som visar sig inom sex månader från köpet inte fanns vid försäljningen.

 

Civilutskottet

En majoritet i riksdagens civilutskott har fattat beslut om att riksdagen tillkännager att regeringen bör se över reglerna i konsumentlagstiftningen för köp av levande djur, både nationellt och inom EU, skriver Svenska Kennelklubben på sin hemsida.

Ulf Uddman. Foto: Måns Engelbrektsson

– Troligtvis räcker det med bara en eller några tilläggsparagrafer i den befintliga konsumentköplagen för att rätta till de orimligheter som finns i dag, säger Ulf Uddman, VD på Svenska Kennelklubben.

 

Levande varelser

– Hundar är levande varelser som förändras varje dag och det är oftast omöjligt att avgöra exakt vad som gjorde att hunden blev sjuk just då. Jag tror ingen skulle komma på tanken att gå tillbaka till affären med ett fång tulpaner för att de börjar sloka efter tio dagar, och hävda att säljaren har ett ansvar i upp till tre år för att blommorna inte ska bli sämre, säger Ulf Uddman.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay