torsdag 27 april

Hund

Publicerad 10 januari 2017 - 14:06

2.520 labradorer registrerades i Svenska Kennelklubben förra året. Foto: Marie Gadolin

Labradoren drar ifrån

Labrador retriever fortsätter att öka sitt försprång som Sveriges populäraste hundras.

Sammanlagt registrerades 51.049 hundar i Svenska Kennelklubben år 2016, vilket innebär en ökning med 1,6 procent procent från 2015. Populärast av alla hundraser var labrador retriever med 2.520 (plus 1,2 procent) nyregistreringar, före golden retriever som minskade något.

Jämthunden är kvar på tredje plats, trots en minskning med 7,5 procent jämfört med år 2015. Norsk älghund grå (gråhund) har trillat ut från 20-i-topplistan efter en minskning med 19 procent (559 registreringar).

Drevern har åter igen minskat något, men är ändå ras nummer 17 på topplistan.

 

Ökade mest

Störst ökning svarar strävhårig vorsteh för. 2016 registrerades 261 hundar av rasen, en uppgång sedan 2015 med hela 56,3 procent. Även engelsk setter har ökat, med nästan 25 procent, och hade 156 registreringar. Wachtelhund ökade med drygt 23 procent och registrerade 472 nya individer. Pointer ökade med 20,3 procent, registreringarna var 154 stycken.

Smålandsstövaren fick också ett uppsving, men eftersom antalet ändå är litet (97 nyregistreringar) kommer den inte med på listan över de raser som ökat mest. Det kan ändå nämnas att ökningen är över 200 procent eftersom det år 2015 registrerades blott 31 stycken.

 

De som minskade

Det finns även jakthundsraser som minskat mycket. Norrbottenspets är en av dem, den gick ner med 32,5 procent och registrerade 108 stycken. Kusinrasen finsk spets minskade med nästan 20 procent och registrerade 147 hundar. Karelsk björnhund minskade med 22,4 procent, registreringarna var 97 till antalet. Korthårig normalstor tax minskade med 21 procent och nyregistreringarna var 213 stycken. Petit basset griffon vendéen minskade nästan 20 procent, 160 sådana registrerades förra året.

Épagneul picard, ny ras i Sverige 2016. Foto: Åsa Lindholm

Épagneul picard, ny ras i Sverige 2016. Foto: Åsa Lindholm

Nya raser

Tre nya raser registrerades i Svenska Kennelklubbens register under 2016, varav en jakthundsras, épagneul picard. Det är en gammal ras som funnits åtminstone sedan början av 1800-talet i nordöstra Frankrike. Rasen används i första hand som apporterande jakthund.

Sammanlagt finns nu 345 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag

   Samtidigt på JaktPlay