fredag 29 mars

Hund

Lyfter fram riskerna

– Det är klart olämpligt att hantera rå hundmat ihop med familjens egen mat, säger Åsa Dufva, husdjursagronom på Royal Canin. Foto: Privat

Royal Canin är ett av marknadens större torrfodermärken. I sitt uppfödarmagasin skrev företagets husdjursagronom Åsa Dufva 2014 en artikel där hon lyfte fram farorna med att utfodra hundar med rå föda.

– Jag är personligen oroad och tycker det är en olycklig utveckling, säger Åsa Dufva, ansvarig för vetenskaplig kommunikation på Royal Canin.
Hon ser näringsmässiga och bakteriella risker med sådan utfodring, och även skaderisker. Till exempel att hundar skadas i magtarm-kanalen av benbitar som kan riva sönder eller blockera foderpassagen.
Åsa Dufva säger att den näringsmässiga risken inte handlar om att fodret är rått, utan att det som hemmablandare eller mindre tillverkare inte är lätt att ha koll på ingrediensernas näringsinnehåll och hundars näringsbehov.

Utländska studier
Hon hänvisar till flera utländska vetenskapliga studier, som visat att foder som deklarerats som helfoder och hemmablandningar vid analys och utvärdering inte motsvarar de näringsbehov hundar har. Vanligt är kraftig obalans då det gäller mineraler som kalcium och fosfor.
– Det är inte lätt att få till ett bra recept, det finns många ”gör det själv”-varianter, säger Åsa Dufva.
Den bakteriella risken utgörs av sjukdomsframkallande bakterier som ehec, salmonella och campylobacter.
– Färska slaktråvaror som till exempel vom och kycklingråvaror innehåller naturligt stora mängder bakterier. Det är inte lätt att hålla en våt produktionslinje fri från farliga bakterier som ehec och salmonella ens i Norden, säger Åsa Dufva.
Hon säger vidare att hundar vanligen inte visar symptom på salmonella och ehec, och att de därför kan bli ”tysta” smittbärare och sprida smittan vidare till människor.
– Dessa risker gäller även frysta råa produkter, det krävs kokning eller annan värmebehandling för att bakterierna ska avdödas, säger Åsa Dufva.
– Det är klart olämpligt att hantera rå hundmat ihop med familjens egen mat och extremt viktigt att hålla en god hygien vid hantering av maten, säger hon.

Platsar inte
Det finns inga planer hos Royal Canin på att själva tillverka ett rått alternativ till företagets torrfodersortiment.
– Nutritionellt skulle vi kunna producera ett balanserat färskfoder. Men mikrobakteriellt är det riskfyllda produkter som inte platsar i vårt sortiment. Vi sätter alltid hunden respektive katten i främsta rummet, och det är en självklarhet att våra produkter också ska vara säkra för hundar, katter och människor, säger Åsa Dufva.

 

SALMONELLA OVANLIG I SVERIGE

Infektion med salmonella är vanligt förekommande över hela världen. Sverige, Norge och Finland utgör undantag, med generellt låg förekomst.
Av Jordbruksverkets officiella statistik över anmälningspliktiga sjukdomar framgår att det år 2012 och 2013 rapporterades fyra respektive fem fall av salmonellainfektion hos hund i Sverige. Förekomst av salmonella är också ovanligt i svenska livsmedel.
Den vanligaste smittvägen för hundar är utfodring med råa eller otillräckligt upphettade livsmedel, hundgodis och andra animaliska produkter som grisöron, rått kött, kyckling och slaktavfall.
År 2013 rapporterades 2.838 fall hos människa. Flertalet (80-85 procent) av de rapporterade fallen hade smittats utomlands.
Källa: SVA

ANDRA BAKTERIER

Campylobacterinfektion, även kallad campylobacterios, är den vanligast rapporterade zoonosen hos människor. Färska kycklingprodukter är en väsentlig smittkälla för sjukdomen bland människor.
Förutom hos människor förekommer campylobacter hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.
Bakterien utsöndras med avföringen och sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel.
EHEC- eller E-colibakterier är en vanlig infektiös orsak till blodig diarré. Sjukdomen är spridd över hela världen och flera stora utbrott har rapporterats.
Källa: Socialstyrelsen

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.