torsdag 18 april

Hund

Forskare ifrågasätter eftersökshundarna

En norsk studie på spårning av GPS-märkt vilt visar att tränade eftersökshundar inte håller måttet. Forskarna förordar nu att spårhundarna tränas med så kallad ID-träning. Foto: Olle Olsson

Kan vi lita på våra eftersökshundar? Det är rubriken på en rapport
från Norsk institutt for naturforskning.
Det enkla svaret på frågan är: Nej, det kan vi definitivt inte.

ID-träning. Foto: Olle OlssonStudien gick ut på att 38 spårtränade hundar fick spåra GPS-märkta, oskadade älgar eller hjortar. Spåren var mellan 2 och 22 timmar gamla när hundarna sattes på löpan.
Endast en av de testade hundarna bedömdes klara provet på ett acceptabelt sätt, de andra eftersöks­ekipagen avvek snabbt från spåret och började ofta spåra annat vilt som korsat löpan.
Forskarna hade ingen möjlighet att låta hundarna spåra skadat vilt med GPS-sändare. Möjligen kan hundarna vara mer benägna att följa ett skadat djur, men för att ta reda på mer fakta krävs mer studier, påpekar forskarna.

ID-träning även av jakthundar
De norska forskarna anser att deras studie aktualiserar ID-träning även av jakthundarna så att hunden kan skilja mellan individer av samma art. ”Sådana träningsmetoder bör ­beaktas av jägare och hundfolk som aktivt arbetar med eftersök på
skadat vilt. Men för eventuella ändringar i regelverket för godkända eftersökshundar bör ID-träningen till eftersök testas och utvärderas ännu mer”, skriver forskarna i sin sammanfattning.

Fakta ID-träning

ID är en förkortning av identifikation. ID-­hunden ska i en urvalssituation kunna matcha doften från en individ med samma individ i en ”line up”. 
ID-sökhunden är ofta en kriminalteknisk hund som arbetar i laboratorium där den får lukta på doftämnen – ”smeller” – uppsamlade från en brottsplats. ID-spårhunden får lukta på en smeller som kan vara dofter från ett plagg, ett vapen eller liknande för att sedan matcha doften med ett av de spår som finns i miljön och sedan följa spåret utan att bli distraherad av andra eventuellt korsande spår. 
Det som skiljer ID-­spårhunden från den vanliga spårhunden ligger i huvudsak i själva spårupptaget. ID-spårhunden väljer att följa det spår som matchar med den doft som den har blivit presenterad för. Den vanliga spårhunden väljer vanligtvis det färskaste spåret, eller spåret som motsvarar den kategori av spår som hunden är van vid, till exempel spåret av matte eller spår med en viss ålder eller från en viss djurart. 
Källa: Norges Jeger- og Fiskerforbund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.