fredag 29 mars

Hund

Dubbelparning med flera hanar som fäder i samma valpkull är enligt SKK:s regler tillåtet. Foto: Marie Gadolin

Dubbelparning kan bredda avelsbasen

Det är tillåtet att para en tik med fler än en hanhund under ett och samma löp. Men det är hittills bara några få uppfödare som har utnyttjat möjligheten.

För snart fem år sedan bestämde Svenska Kennelklubbens avelskommitté att det skulle vara tillåtet att registrera en valpkull som har flera fäder.

Flera fördelar finns, den främsta är att man snabbare skulle kunna bredda avelsbasen i numerärt små hundraser.

En uppfödare kan också öka chansen att tiken verkligen blir dräktig, om förstavalet är en hanhund med sämre spermakvalitet.

Förfarandet skulle kunna beskrivas som motsatsen till att upprepa samma, i och för sig kanske framgångsrika, kombination flera gånger.

 

Parningen planerad

Dubbelparningen ska ha varit planerad i förväg och senast en vecka efter sista parningstillfället ska uppfödaren anmäla till Svenska Kennelklubben (SKK) att dubbelparning gjorts. Uppgifter om tiken, hanhundarna, uppfödare samt sista parningsdatum skickas till SKK:s avelskommitté. Mer information finns på SKK:s hemsida.

Ur smittosynpunkt bedöms riskerna med att vid ett och samma löp para med flera hundar vara små. Artificiell insemination kan dock vara att rekommendera.

Även risken att bara den ena hanen blir far till valparna minskar med insemination.

 

Insemination säker väg

– Är det två spermakvalitetsmässigt likvärdiga hundar och du vill ha en blandad kull är det bäst att samla från båda, blanda sperman och inseminera på bästa dagen i löpningen med blandsperman. Annars blir det ofta den första hunden som blir far till alla eller de flesta valparna, säger Catharina Linde Forsberg, veterinär specialiserad på reproduktion och insemination.

Hon fortsätter:

– Ofta, hittills i alla fall, har dubbelparning gjorts på grund av att någon av hundarna har dålig spermakvalitet och man vill optimera chanserna för att få valpar även om den ena hanens spermier visar sig inte duga till. Då brukar man ha en annan strategi och använda den hund man helst vill ha först, och den andra något dygn senare.
Någon svensk statistik på detta finns inte på Kennelklubben, eftersom det är så sällsynt att dubbelparningar görs.

Innan valpkullen kan registreras i Svenska Kennelklubben ska valparna id-märkas och härstamningskontrolleras genom DNA-typning. Foto: Johnny Olsson

 

Härstamningskontroll är viktig

Innan valpkullen kan registreras i Svenska Kennelklubben ska valparna id-märkas och härstamningskontrolleras genom DNA-typning av såväl valparna som samtliga föräldradjur. Hittills har det krävts blodprov, men på Sveriges Lantbruksuniversitets husdjursgenetiska laboratorium har man nu öppnat upp för prov med svabbar, vilket används vid annan DNA-analys.

– Man snurrar en borste på insidan av munnen på varje hund, säger genetikern Tomas Bergström på SLU.
Han vidhåller dock att blodprov är att föredra, bland annat eftersom blod innehåller mer DNA än saliv gör.

 

Kostnad för hel kull

Oavsett om man tar blodprov eller svabbar ska DNA-proven tas av veterinär och skickas till SLU:s labb.

– Priset för analys av en hel kull, inklusive föräldrarna, är i dag 2.875 kronor inklusive moms, oavsett antal hundar, säger Tomas Bergström.
Analysen tar två–tre veckor. Det tar alltså lite extra tid än normalt för uppfödaren att få kullen registrerad, vilket kan vara bra att veta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.