fredag 29 mars

Hund

Spårskolan: Lydnad i spåret

Det är bra att kunna sätta hunden under spårningen. Helst ska det göras tyst och fint, så att inte hela skogen hör. Foto: Malou Kjellsson

Att träna hunden att stanna i spåret är något som många glömmer bort.

Det är ett måste att tyst kunna stanna och sätta eller lägga hunden för att till exempel skjuta, reda ut trassel på linan, undersöka en lega, vattna hunden eller bara vila en stund.
Stressade och högt motiverade hundar kan ha svårt för detta.
Om hunden spårar för fort kan det också vara bra att kunna sätta den och låta den lugna ned sig innan man spårar vidare.
Att hunden går för fort är ett vanligt problem. Inte nog med att du får svårt att hänga med och att linan lätt trasslar sig, hunden slarvar också och missar kanske viktig information i spåret eller tar med sig onödigt mycket mark när den tappar spåret och ringar.
Problemet beror oftast på för hög stressnivå, och träningen bör inriktas på att dämpa hunden. Prova att lägga svårare spår, då måste hunden sänka tempot för att klara av det.
Du kan också lära in kommandot ”sakta” vid sidan av spårträningen, liksom att hunden ska kunna ligga och varva ned under själva spårningen.

Att vara spårnoga

Man brukar säga att en hund inte är mer spårnoga än vad den behöver. Är målet bara att hitta viltet eller spårslutet kanske det inte gör så mycket om hunden vindar, genar eller går en bit från spåret.
Men ofta vill man att hunden är så pass spårnoga att man kan hitta blod, benbitar, legor och annat som ger information om djuret man spårar.
Har man en hund som ”fuskar” kan det bero på att den tycker att det är för lätt. Lägg svårare spår så måste den bli mer spårnoga.

Belöningar

Uppmuntra hunden till att bli mer spårnoga genom att den kan hitta belöningar i spåret. I början kan det vara godis, sedan kan man lägga ut benbitar som hunden ska markera.
En lugn och koncentrerad hund är också mer spårnoga, så det gäller att stressnivån är på en lagom nivå.
Håll alltid reda på hur det blåser, så förstår du lättare hur hunden beter sig. Vid stark sidvind kan den till exempel gå flera meter vid sidan om. Det gäller framför allt vid färska spår då luftvittringen finns kvar.

Skottfasthet

Både vid riktiga eftersök och på viltspårprov måste hunden klara av att sitta lugnt och vänta vid skott. Glöm inte bort att träna detta. En del hundar tycker skott är lite skrämmande, andra triggas igång ordentligt.

Om hunden tröttnar

Det händer allt som oftast att hundar som spårat bra helt plötsligt tröttnar. Gör då en paus i träningen på ett par veckor. Det kan räcka.
Eller gör tvärtom, träna mer! Generellt tränar vi för lite och hunden hinner glömma vad den lärt sig till nästa gång.
Försök ta reda på vad som motiverar hunden. Lägg svårare spår med fler vinklar, återgångar och bloduppehåll – variera dig! Ofta tycker hundar att spår på 5–6 timmar inte är någon utmaning, lägg nattgamla spår ganska tidigt om hunden tenderar att tröttna eller börja slarva.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.