Sökte skyddsjakt – fick istället snitslar som skydd

Länsstyrelsen Dalarna avslår ansökan om skyddsjakt efter varg i Billingsbodarna, Älvdalens kommun.

Bakgrunden till skyddsjaktansökan är att sökanden haft angrepp av varg i sin fårbesättning. Djurbesättningen har betett sig oroligt även efter angreppet och sökanden tror att det beror på att vargen är kvar i området. Enligt ansökan håller djuren i fäboddrift och sökanden uppger att det är omöjligt att fortsätta med det när det finns varg i området.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att ”sökanden har haft ett misstänkt angrepp den 13 augusti där ett lamm försvann och besiktningsmannen hittade vargspillning på en väg intill fäboden som har skickats till Viltskadecenter för analys. Den 20 augusti var det ett konstaterat angrepp av varg under dagtid hos sökanden där en tacka dödades.

”Ses ur ett större perspektiv”
Men länsstyrelsen Dalarna beviljar ingen skyddsjakt. Myndigheten skriver: ”När länsstyrelsen gör bedömning av de skador som har uppstått måste det ses ur ett större perspektiv än för den enskilda djurägaren. För den enskilda djurägaren är det självklart en allvarlig skada då det varit ett angrepp och ett djur har dött.
Länsstyrelsens bedömning är att kraven för skyddsjakt inte är uppfyllda i dagsläget sett till skadornas omfattning och under hur lång tidsperiod de skett.”
Istället sätter nu myndigheten upp snitslar i området där fåren brukar gå för att förhoppningsvis förebygga ytterligare angrepp.
Efter de tidigare vargangreppen har fåren varit i fålla dagtid där elnät och lapptyg har satts upp. Nattetid är fåren numera inomhus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev