Skadad älgkalv avlivad – kryllade av maggots

Det kryllade av maggots inne i den svårt sargade älgkalven när den avlivades av eftersöksjägare i slutet av augusti. Sannolikt hade kalven attackerats av varg.
Vi varnar för starka bilder.

Foto: Tomas Dahlqvist

 

En kvinnlig bilist hade sett hur en ensam, haltande älgkalv tog sig över vägen. Hon märkte ut platsen och tog kontakt med polisen som i sin tur kontaktade eftersöksjägaren Tomas Dahlqvist från Särna.

– Jag spårade först kalven för att konstatera att den verkligen var ensam. Därefter ringde jag en kompis som skulle ställa sig på pass. För en ensam kalv kan endera stå direkt i upptaget eller också bara gå undan för hunden, som ett rävdrev, säger Tomas Dahlqvist.

När kompisen ställt sig på pass släppte han hunden och innan han ens hunnit lägga kopplet i fickan blev det upptag och fast ståndskall. Då hade det gått två timmar sedan kvinnan sett den haltande kalven, som därefter bara gått kort bit från vägen.

– Jag såg att kalven haltade på ett framben och jag tyckte också jag såg något märkligt även i bakänden på den. Men samtidigt jagade den hunden och verkade tämligen pigg, berättar Tomas Dahlqvist.

 

Kryllade av maggots

Men till sist fick han ett bra läge och kunde avliva kalven. När han kom fram till älgen såg han att det var svårt sargad.

– Runt ändtarmen och könsorganet var det ett stort, infekterat sår där det kryllade av maggots. Kalven var även biten i munnen och i bogen. I bogen hade infektionen spritt sig ner i leden och det var därför den haltade, berättar Tomas Dahlqvist.

Hans bedömning är att det med 95 procents säkerhet är varg som skadat älgkalven.

– Det är helt säkert ett stort hunddjur som gjort detta. Det finns inget känt vargrevir exakt här men jag är övertygad om att det är en ungvarg som attackerat kalven utan att lyckas ta död på den omedelbart, säger Tomas Dahlqvist.

Hans bedömning är att kalven gått med de svåra skadorna i ungefär en vecka. Och det råder enligt honom ingen tvekan om att den gått en mycket plågsam död till mötes om inte en uppmärksam bilist sett kalven halta och därför ringt till polisen.

– Kalven hade aldrig överlevt och på det här sättet slapp den plågas mer. Jag vill ge en eloge till kvinnan som ringde polisen och som dessutom märkt ut observationsplatsen på ett mycket bra sätt, säger Tomas Dahlqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev