Någon allmän jakt på älg som föreslagits av Jägarnas Riksförbund blir det inte, sedan regeringen nu sagt nej till förslaget. Foto: Jan Henricson

Någon allmän jakt på älg som föreslagits av Jägarnas Riksförbund blir det inte, sedan regeringen nu sagt nej till förslaget. Foto: Jan Henricson

Nej till allmän jakt på älg

Regeringen säger nej till Jägarnas Riksförbunds förslag att införa allmän jakt på älg. Enligt regeringen har den nya älgjaktmodell som infördes 2012 fallit väl ut med ökat lokalt inflytande över förvaltningen, och det finns därför ingen anledning att prova något annat.

I förra veckan intervjuade Svensk Jakt några älgförvaltare om vad det skulle innebära om allmän jakt på älg ersatte den reglerade jakt som bedrivs nu.

Bakgrunden var att Jägarnas Riksförbund skickat sitt förslag om en allmän älgjakt på nytt till regeringen.

 

Försök i tre län

Förbundet menar att älgen kan förvaltas på samma sätt som till exempel rådjur och vildsvin. Man föreslog ett treårigt försök i tre län, i Norrbotten, Sörmland och Skåne.

Men regeringen vill inte ha något sådant försök. I beslutet som togs 8 september skriver man:
”Naturvårdsverket konstaterade 2015 sammanfattningsvis att älgförvaltningen på kort tid implementerats på ett bra sätt. Älgförvaltningen får därmed anses gå i rätt riktning och målen med den adaptiva älgförvaltningen är därmed på väg att nås.”

Naturvårdsverkets uppdrag att utreda frågan om en långsiktig finansiering av älgförvaltningen är ytterligare ett argument som lyfts fram i beslutet.

Därför finner regeringen inte några skäl att gå Jägarnas Riksförbund till mötes i frågan om ett försök med allmän jakt på älg.

 

På gammalt förslag
Att beslutet togs nu har inget med Jägarnas Riksförbunds förnyade framställan att göra. Istället kan man säga att det nya förslaget och beslutet gick om varandra.

– Regeringen tog beslutet på det första förslaget. Jag har inte hunnit läsa det nya grundligt, men vid en hastig genomläsning ser det ut att vara identiskt med det första förslaget. Därför kommer det knappast att göra att frågan tas upp på nytt, säger Camilla Frisch, departementssekreterare med ansvar för jaktfrågor på näringsdepartementet.
Regeringens beslut är undertecknat av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev