Naturvårdsverket ser över kostnader i älgförvaltningen

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över kostnaderna inom älgförvaltningen. Fällavgifter, som kan skilja flera hundra kronor mellan länen, ska Naturvårdsverket nu försöka få mer lika.

Regeringen har gett uppdrag åt Naturvårdsverket att utreda den långsiktiga finansieringen av älgförvaltningen.
Christer Pettersson, som är ansvarig för viltförvaltning av klövvilt på Naturvårdsverket, hoppas att utredningen ska leda till en fällavgift som är mer lika över landet. Idag kostar till exempel en vuxen älg 250 kronor i Jämtland, medan den i Sörmland kostar 1.000 kronor.
– Vi varnade för detta redan 2010, innan den nya älgförvaltningen trädde i kraft. Då skrev vi att detta kommer att kosta pengar och det kommer att krävas särskilda finanser, säger Christer Pettersson.

Hoppas på dialog
Christer Pettersson hoppas på en dialog mellan jägare, markägare och länsstyrelser. Han hoppas att allas åsikter ska nå fram genom bland annat Nationella Klövviltsrådet och Nationella Viltolycksrådet.
– Vi är mitt uppe i arbetet nu och behöver besvara en del frågor. Var behöver vi sätta in de olika insatserna? Vad klarar jägare och markägare att bidra med? Vad måste länsstyrelserna förvalta? säger Christer Pettersson.

Den 31 januari 2017 ska Naturvårdsverkets utredningen om finansieringen vara klar. Därefter ska regeringen ta ställning till förslaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev