Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) stänger inte dörren för utländska jägare som vill jaga på statens marker.

Fjälljakten: Utländska jägare utestängs inte helt

Regeringen lämnar dörren på glänt för utländska jägare.
Det kan bli länsstyrelserna som i slutändan får avgöra om utländska jägare ska få lösa jaktkort i fjällen.
– Om jakttrycket är väldigt lågt i ett område kan det finnas möjlighet att ge jakt till någon annan, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Jag är verkligen glad att vi kunnat ta det här beslutet, säger Sven-Erik Bucht när Svensk Jakt får en intervju med honom strax efter dagens regeringssammanträde.

– Det är viktigt att vi har ett system som gynnar jägare bosatta i Sverige, så har det varit under 1990-talet fram till 2007 då förra regeringen ändrade så utländska jägare fick samma möjlighet till jakt som jägare som är bosatta i Sverige. Det ledde till ett oacceptabelt högt jakttryck och i många stycken flera incidenter i fjällvärlden som inte är tillfredsställande, fortsätter Sven-Erik Bucht.
– Om man tittar på våra nordiska grannländer så har de också den typen av regelverk, att inhemska jägare har företräde till jakten och då är det en självklarhet att även vi har ett sådant system.

 

Medför den här ändringen att vi får samma system som i Danmark?

– Ja, det här systemet har man haft i Danmark en längre tid och det är godkänt av EU. Det här borde vi ha fått på plats för länge sedan, det har tagit tid på grund av all juridik.

 

Det finns en farhåga över formuleringen ”Rätt till småviltjakt får även upplåtas till någon annan”. Vad menar ni med den formuleringen?

– Det finns en skyldighet att länsstyrelserna upplåter jakt till jägare som är bosatta i Sverige och det finns även en sådan rätt till den som har en närmare anknytning till Sverige, exempelvis om du har ett företag i Sverige eller ett jobb i Sverige. Till någon annan kan man göra, ja men närmare precisering kommer göras i utformningen av förordningen. Grunden är att jakt ska upplåtas för i första hand jägare bosatta i Sverige.
Det kan vara så att vid något tillfälle kan det vara väldigt lågt jakttryck och då kan det finnas möjlighet att ge jakt till någon annan.

 

Och det kan vara utländska jägare?

– Det kan uppkomma ett sånt system men det måste regleras i föreskrifter och regelverk runt det. Man behöver inte känna någon oro för den skrivningen.

 

Kan formuleringen innebära att det ändå i praktiken blir som i dag?

– Nej, absolut inte.
Ändringen av förordningen ska träda i kraft 1 april.
– Det här kommer innebära att vi inte får samma hårda jakttryck på småviltstammarna, säger Sven-Erik Bucht.

 

Kan det uppstå ett scenario där den här ändringen anmäls till EU-kommissionen?

– Jag vill inte spekulera i det utan konstaterar bara att samma system finns i Danmark sedan många år tillbaka och i Finland finns ett ännu striktare system och det är godkänt av EU. Jag ser inte att det finns någon risk för det. Vi ska gynna de svenska jägarna.

 

Vilken är din hälsning till de krafter inom EU som vill inskränka Sveriges rätt att besluta om den svenska jakten?

– Jag vill inte kommentera eventuella sådana krafter. Det här är ett kraftfullt beslut som regeringen nu har tagit och en mycket tydlig markering var vi står i den här frågan.

 

Du har fått kritik för att det har tagit så lång tid att ändra förordningen, i förra valrörelsen sade du att det kunde göras på en vecka?

– Det finns oerhört mycket byråkrati runt en sådan här fråga som man måste ta hänsyn till. Det har varit en tung process att få igenom det här, säger Sven-Erik Bucht.

 

Kritiska

Det var i december 2015 som regeringen lade fram sin promemoria där man ville ändra i rennäringsförordningen för att ge svenska jägare förtur till jakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Tanken var då att ändringen skulle ha trätt i kraft den 1 april i år.
Men fler remissinstanser var kritiska, framför allt länsstyrelsen i Norrbotten som inte delar regeringens syn på bland annat jakttrycket. Länsstyrelsen menade att den skrivning regeringen nu gör är för otydlig och lämnar för stort utrymme för tolkning. Dessutom skrev man i remissyttrandet att ur ett viltförvaltningsperspektiv skulle inte ändringen medföra någon skillnad, eftersom länsstyrelsen anser att jakten fungerar bra och är begränsad. Länsstyrelsen i Norrbotten anser inte att utländska jägare jagar på bekostnad av svenska jägare.

 

Flera departementet

Enligt vad Svensk Jakt erfar har regeringen bollat ändringen och formuleringarna av förordningen mellan flera departement.
Frågan är nu hur regelverket ska utformas av Jordbruksverket. Och hur tjänstemännen kommer tolka ”närmare anknytning till Sverige”. Kommer det räcka att registrera ett företag i Sverige för att få möjlighet köpa jaktkort på statens mark ovan odlingsgränsen?
Flera frågetecken kvarstår således vad gäller fjälljakten. Och det är först nästa höst som vi ser konsekvenserna fullt ut av ändringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev