Regeringens förslag om utfodringsförbud för att minska skador på grödor kommer inte få något gehör i riksdagen. Både Alliansen och SD säger nej. Foto: Martin Källberg

Alliansen vill ha utfodringsförbud som sista utväg

Allianspartierna anser i sin gemensamma motion att utodringsförbud ska vara en sista utväg. Allvarliga skador till följd av utfodring bör regleras genom någon form av foderrekvisit. Förbudet ska endast omfatta det berörda området och vara tidsbegränsat, menar Alliansen.

I Alliansens gemensamma motion finns inga direkt konkreta förslag för hur man ska komma till rätta med felaktig eller överdriven utfodring. Partierna pratar om frihet under ansvar, samråd och frivilliga samarbeten mellan markägare. Alliansen är också inne på att införa skriftligt tillstånd från grannfastigheten i samband med åtling.
”Vi anser att möjligheten att utfärda förbud i enskilda fall bör kunna finnas när andra lösningar inte visat sig vara möjliga. När det går att påvisa påtaglig skada ska det också vara möjligt att utföra ett förbud mot utfodring av vilt. Allvarliga skador till följd av utfodring bör regleras genom någon form av foderrekvisit. Förbudet bör dock endast omfatta det berörda området och vara tidsbegränsat. Regeringen bör återkomma med nya förslag som tar hänsyn till ovan nämnda aspekter kring utfodring av vilt.”

Äganderätten
Vidare menar Alliansen att äganderätten naggas i kanten av regeringens förslag:
”Dessutom finns viktiga aspekter avseende intrång i äganderätten och begränsningar i rätten att nyttja sin mark i regeringens förslag och det är tveksamt om de mycket långtgående åtgärderna kan anses stå i proportion till de problem som ska lösas.”
Nu kommer motionerna och regeringens proposition att behandlas i miljö- och jordbruksutskottet. Beredning sker den 11 oktober och den 20 oktober är det dags för justering vilket innebär att det då blir offentligt vad utskottet kommer föreslå riksdagen att ta för beslut i frågan. Den 26 oktober är det så dags för debatt och beslut i riksdagen.

Inga kommentarer
Alliansen säger i sin motion bara nej till de delar som berör utfodring. Frågan är nu om regeringen drar tillbaka hela propositionen eller bara delen som rör utfodring. Vad gäller det senare så har regeringen inget stöd i riksdagen för att gå vidare med ett generellt utfodringsförbud.
Svensk Jakt har sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för en kommentar. Hans pressekreterare Maria Soläng hälsar via SMS att ministern inte har möjlighet att ge några kommentarer. Däremot hänvisar hon till att vi får intervjua hans statssekreterare Elisabeth Backteman i morgon.
Vi har även sökt Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, utan att lyckas nå henne.
Regeringens förslag om utfodringsförbud kommer med stor sannolikhet inte gå igenom riksdagen, utan förslaget dras förmodligen tillbaka och omarbetas.
Läs mer om Alliansens motion här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev