[cycloneslider id=”algjakt-1609″]

Akke fixade stortjurar till jägarbröder

Unge hälleforsaren Akke har med fina älgarbeten sett till så att två yngre jägarbröder fått skjuta varsin stortjur nu i september.


Filmklipp från brödernas lyckade jakter.

 

– Förra hösten gick Akke ganska knackigt men efter att det sent omsider sköts en kalv för honom på ståndskall så ramlade polletten ner. Nu gör han det riktigt bra, konstaterar Martin Franklin.
Han jagar tillsammans med sin bror och far i Busjön utanför Lycksele. Det finns en relativt bra älgstam i området och den 13 september blev det jackpott. Akke tog upp älg och skällde til len början fast stånd. Men när bröderna Tommy och Martin Franklin smög mot ståndskallet gick det loss. Efter någon kilometers springande lyckades Akke ställa om älgen och snart ljöd ståndskallet åter taktfast.
Efter ett par timmars ståndskall var bröderna inne på bara några tiotals meter och till sist fick Tommy ett fint läge på den ensamma stora tjuren. Avståndet mellan skytt och älg var bara tio meter när skottet gick. Tjuren gick i backen och hela jakten lyckades Tommy Franklin dessutom fånga på film med hjälp av en kamera som satt fastmonterad på bössan.
– Älgtjuren hade en slaktvikt på cirka 340 kilo. Det var en äldre tjur som var på återgång, berättar Martin Franklin.
Han har ålder och licens för att jaga själv. Men valde ändå att gå med brorsan.
– Vi gör så ibland. Jag tycker det är roligare att gå med hund än att sitta på pass, säger Martin Franklin.

 

Fick skjuta själv
Fyra dagar senare var det dags för nästa stortjur. Den här gången gick Martin tillsammans med sin far Calle Franklin. Även den här gången tog Akke upp älg men ståndskallet gick loss. Men precis som några dagar tidigare lyckades Akke omsider ställa om älgen och där stod det bergfast.
– Efter cirka tre timmars ståndskall fick jag äntligen ett läge på tjuren. Jag sköt på cirka 50 meter och pappa filmade det hela med sin mobil, berättar Martin Franklin.
Skottet satt där det skulle och älgen föll. Martin hade bara skjutit en älgkalv tidigare så det här var hans första tjur.
– En tolvtaggare som vägde ungefär 293 kilo slaktvikt. En helt fantastisk känsla, säger Martin Franklin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev