Sameby protesterar med otillåten jakt

Talma Sameby i Kiruna får kraftigt sänkt tilldelning av älg inför höstens jakt. Men när en renskötare i samebyn intervjuas av Sameradion säger han att de inte kommer att bry sig om det utan jaga som vanligt.

De flesta av Norrbottens samebyar får behålla eller får höjd tilldelning jämfört med föregående år. Men för Talma är det tvärt om. Älgförvaltningsgruppen har beslutat minska tilldelningen från 80 älgar till 20.
Beslutet kommer efter att samebyn efter förra årets jakt endast rapporterade att man skjutit en vuxen och en kalv. Året innan dess rapporterade samebyn inga fällda älgar över huvud taget.
Lars-Jon Allas, renskötare i Talma, som intervjuas av Sameradion, säger att den uteblivna rapporteringen har varit en medveten protest eftersom samebyn inte får del av fällavgifterna.
– Det är beklagligt att myndighetsutövning går ut på att bestraffa samebyarna när man inte tycker de gjort det man ska göra, säger han till Sameradion.
Enligt Allas har jägarna i Talma inte heller för avsikt att följa beslutet, utan han aviserar redan i förväg att man kommer att begå jaktbrott.
– Vi behöver inte göra någonting åt det här. Vi jagar som vanligt. De får väl ställa Talma till svars för det och då får vi väl göra så att det blir en rättslig prövning av det inför domstol. Då får vi se om de kan kränka våra rättigheter på de sätt som man gör i det här fallet. På det sättet har vi fått igång en storviltsrättsprocess för samernas del, säger Lars-Jon Allas till radiokanalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev