fredag 19 april

Nytt förslag om fågelskydd

Länsstyrelsen i Norrbotten ville skärpa fågelskyddet i ett område i Arjeplogsfjällen där fjällgåsen har sin enda kända häckningslokal. Förslaget fick dock kritik för att området med beträdandeförbud var för stort. Därför har länsstyrelsen nu kommit med ett nytt förslag.

Området som länsstyrelsen i Norrbotten ville skydda var drygt 1.500 hektar stort, beläget i Tjålmejaure väster om Adolfström i Arjeplogs kommun. Länsstyrelsen skickade ut förslaget om en skärpning av fågelskyddet på remiss. Det första förslaget innebar ett beträdandeförbud och flygförbud under tiden 6 maj till 31 augusti. Det skulle inte vara tillåtet att jaga eller fiska i området under den tiden.

Kärnområdet
Efter remissomgång och samråd med berörda intressenter har nu länsstyrelsen utformat ett nytt förslag.
Storleken på området med tillträdesförbud har minskats till kärnområdet för fjällgåsens häckning, där risken för störning är störst. Tiden för förbudet har anpassats till fritidsfisket i området. Beträdandeförbud föreslås i det nya förslaget gälla från och med 9 maj till och med 14 augusti. För att underlätta för vandrare har två rast- och tältplatser anvisats. 

Ny remiss
Det omarbetade förslaget har skickats ut på ny remiss fram till den 22 augusti.
Fågelskyddsområdet Tjålmejaure inrättades 1967 till skydd för det värdefulla fågellivet i området. Sedan 2007 ingår delar av Tjålmejaure även i det europeiska nätverket av skyddad natur, Natura 2000.
Sveriges enda kända häckningslokal för fjällgås finns i Tjålmejaure. Arten är klassad som Akut hotad (CR) enligt Artdatabankens senaste bedömning i rödlistan.

Rekordmånga
Enligt Nordens Ark, som tillsammans med Svenska Jägareförbundet driver projekt Fjällgås, kläcktes i år rekordmånga fjällgäss på Nordens Ark. 65 små gässlingar blev det till slut, som har släppts ut i Arjeplogsfjällen.
Totalt släpptes 86 fjällgäss ut, födda på Nordens Ark och på Jägareförbundets avelsanläggning på Öster Malma.
I år har sex gäss dessutom försetts med gps-sändare, som gör att man till hösten kommer kunna följa deras flytt söderut via satellitlänk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev