fredag 19 april

Domstol: rätt att stoppa skyddsjakt på lodjur

Det var rätt att stoppa skyddsjakten på lodjur i Västernorrland förra hösten. Det framkommer i en nyligen avkunnad dom av förvaltningsrätten i Härnösand.

För att minska rovdjurstrycket på rennäringen fattade länsstyrelsen i Västernorrlands län beslut om skyddsjakt på sju lodjur. Beslutet fattades den 30 oktober 2015.
Naturskyddsföreningen valde att överklaga skyddsjakten till Naturvårdsverket och verket valde att stoppa jakten. Naturvårdsverket ansåg att länsstyrelsen inte visat att alla kriterier som krävs för att bevilja skyddsjakt var uppfyllda.
Naturvårdsverket beslut överklagades i sin tur till förvaltningsrätten i Härnösand av fyra samebyar. Överklagan gjordes efter att jakttiden på den inställda skyddsjkaten gått ut men samebyarna ansåg att en juridisk prövning var viktig sett till egendomsförluster och ansvarsfrågor.
Förvaltningsrätten håller med samebyarna att frågan var viktig att pröva. Däremot går förvaltningsrätten mot länsstyrelsen och samerna. Förvaltningsrätten har kommit fram till att undantag som skyddsjakt ska tas restriktivt och att det inte var visat att förutsättningarna för skyddsjakt var uppfyllda.
”Naturvårdsverket har därmed haft fog för att upphäva länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter lodjur” skriver förvaltningsrätten i sin dom, uppger Allehanda.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev