Ingen björnjakt efter olaglig åtling

Björnjakt förbjuds i ett drygt 3.000 hektar stort område i Hälsingland efter att två olagliga åtlar avslöjats.
– Vi måste göra en kraftig markering, säger Roland Fredholm, ordförande i Ljusdal södra/västra viltvårdsområde.

Länsstyrelsen har hittat två olagliga björnåtlar på Sveaskogs mark som ingår i viltvårdsområdet. Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan.
Sveaskog är en relativt stor markägare i Ljusdal södra/västra VVO och enligt uppgift är Sveaskog mycket upprörd över att någon lagt ut olagliga åtlar i skogen.

Ingen björnjakt i området
– Vi hade styrelsemöte i viltvårdsområdet i går och beslutade att förbjuda björnjakten inom det område där åtlarna har lagts ut, berättar Roland Fredholm.
Inom viltvårdsområdet finns fem olika älgjaktlag och nu kommer björnjakten att stoppas i område fyra som omfattar 3.500 hektar. Hela viltvårdsområdet är 22.000 hektar stort.
– Vi måste få stopp på sådant här otyg. På åtlarna låg bland annat nötboskap och havre. Vi måste markera att det är förbjudet med björnåtel utan tillstånd och sedan får du inte lägga vad som helst på åteln, säger Roland Fredholm.

Upptagsplats?
Han tror åtlarna är tänkta att användas för björnupptag med hund.
– Sveaskog är stor markägare i vårat viltvårdsområde och sköter vi inte det här kan de upplösa området, slutar Roland Fredholm.
För att få anlägga en åtel krävs tillstånd av länsstyrelsen. Inga slaktrester från tamdjur får heller läggas ut på åteln. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev