Risk att vilt drabbas av mjältbrand i Omberg

Ytterligare ett fall av mjältbrand har konstaterats vid Omberg i Östergötland. Områdena där drabbade tamdjur gått på bete är fortfarande avspärrade, sanering och smittoutredning pågår.
Den som hittar en död älg, hjort eller ett rådjur i området bör undvika att röra vid djuret. Däremot bör man rapportera in fyndet.

För att minska risken att fler djur insjuknar så vaccineras nu fler nötkreatur, får och getter som betar på eller i direkt anslutning till Omberg, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.
Hittills har fem nötkreatur på två olika gårdar dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand. Alla djur som gått på samma bete som dessa djur är redan vaccinerade.

Samlar information
– Vi samlar information för att om möjligt hitta källan till utbrottet. Sjukdomen har förekommit historiskt i området men vi vet inte exakt var och det är inte heller säkert att vi kommer att hitta utbrottets ursprung. Eftersom vi nu vet att det finns smitta i området är vaccination en bra åtgärd för att minska risken att fler djur insjuknar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.
Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade för att underlätta sanering.
Det är helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området, uppger SVA.

Undvik rör djuret
Fall av mjältbrand har förekommit långt tillbaka i tiden i regionen och de sporer som bakterierna bildar överlever mycket länge i jorden.
Den som hittar en älg, hjort eller ett rådjur som har dött och dödsorsaken är oklar bör också undvika att röra vid djuret. Rapportera fyndet via e-post till idisslaregris@jordbruksverket.se eller under kontorstid på telefonnummer 0771-223 223.
Enligt Karl Ståhl finns risk att vilt smittas och att de eventuellt sprider smitta.
– I det nu aktuella området har ingen ökad dödlighet hos vilt rapporterats varken nu eller tidigare, säger Karl Ståhl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev