Reagerar mot inställd björnjakt

Den inställda björnjakten i Värmland har fått många värmlänningar att reagera.
Lennart Johannesson, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland, är mycket upprörd över handläggningen och kräver en omprövning.

Länsstyrelsen i Värmland gick under förra veckan ut med beskedet att man inte kommer att ta beslut om jakt på björn i år.
– Vi har samma förutsättningar som tidigare år. Vi har aldrig angett i förvaltningsplanen att vi ska ha en reproducerande stam i Värmland. Det påståendet är direkt felaktigt, säger Lennart Johannesson.
Ställningstagandet, som inte ens är ett formellt beslut som kan överklagas, motiveras med ett osäkert rättsläge som kan leda till överklaganden och att det i länets förvaltningsplan finns mål på en kontrollerad ökning med reproducerande honor. Så länge det inte finns dokumenterade honor i Värmland anser länsstyrelsen att jakten motverkar målet.
– Det är helt fel, säger Lennart Johannesson.
– Vår förvaltningsplan från 2014 säger att vi ska ha förekomst av björn i länet, men det finns inget skrivet om mål på en reproducerande björnstam i Värmland.

”Närmast pinsamt”
Att hänvisa till ett osäkert rättsläge efter vinterns försök till vargjakt är enligt Johannesson närmast pinsamt.
– Länsstyrelsen kan inte motivera inställningen med att någon intressegrupp kanske väljer att överklaga. Vi har det rättsläge vi har, det kan inte leda till att man inte tar de beslut som krävs, säger Lennart Johannesson.
Jakten på två björnar i Värmland har enligt Lennart Johannesson ingen påverkan på björnstammen. Det har i modern tid aldrig skjutits några honor i Värmland. Björnhona med unge är dessutom fredade vid jakt och risken för att en hona ska skjutas i länet är mycket liten.
– Det som däremot är mycket oroande är att Värmland allt mer blir en yngelplats för stora rovdjur. Vi får ingen jakt på vare sig varg eller lo, och nu får vi heller ingen jakt på björn. Det här kan vi inte acceptera, säger Lennart Johannesson som kräver att länsstyrelsen omprövar inställningen till björnjakt.
Lennart Johannesson är Jägareförbundet Värmlands representant i länets viltförvaltningsdelegation och sitter även som ledamot i SJF:s rovdjursråd. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev