Frias av HD trots sen anmälan om viltolycka

Mannen körde på ett vildsvin i södra Småland men anmälde inte viltolyckan förrän 13 timmar senare. Grovt oaktsamt, menade både tingsrätt och hovrätt. Högsta domstolen, HD, väljer dock att fria mannen.

Mannen handlade grovt oaktsamt när han inte anmälde en krock med ett vildsvin förrän efter 13 timmar, menade både tingsrätt och hovrätt. Trots att skadorna knappt var synbara, uppger TT.
Kollisionen inträffade för tre år sedan på en enskild väg i södra Småland. Sammanstötningen var inte kraftig och mannen kunde när han stannat inte se några spår efter vildsvinet.

Obetydlig skada
Bilen hade fått en liten skada men mannen bestämde sig ändå för att kontakta polisen dagen efter eftersom han trodde att uppgiften behövdes för olycksstatistiken. Mannen visste inte att anmälningsskyldigheten gäller även när krocken inte lett till skada på vare sig person, djur eller bil.
Tingsrätt och hovrätt ansåg i sina domslut att mannen handlade grovt oaktsamt när han inte omedelbart anmälde händelsen.

Ringa fall
I sin dom skriver HD att en polisanmälan 13 timmar efter händelsen visserligen inte uppfyller lagens krav men att gärningen ska betraktas som ”ett ringa fall”. Två av justitieråden var skiljaktiga i domslutet, skriver TT.
HD hänvisar bland annat till att mannen inte hade uppsåt att bryta mot anmälningsskyldigheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev