tisdag 16 april

Vildsvinsläget – Hallands län

Under jaktåret 2014/2015 ­minsk­ade antalet fällda vildsvin i Halland. Det var främst i södra och mellersta länet som minskningen skedde. I norra Halland ökade avskjutningen, företrädes­vis på Onsalahalvön och in mot Mölndal.

– Vildsvinsbarometern visar att vildsvinsstammen har minskat, framför allt i södra delarna. Anledningen har varit ett riktat jakttryck och att kunskapen bland jägarna, hur man bedriver en framgångsrik jakt, har ökat. Bland annat genom samarbete mellan jaktlag, säger jaktvårdskonsulent Fredrik Jonsson.
– Kunskapsbilden ser lite annorlunda ut i den norra delen av Halland där förekomsten av vildsvin är relativt ny. Utbildning har pågått under hösten 2015 för att utbilda kretsansvariga i samförvaltning av vildsvin och för att öka förståelsen för samarbete mellan jägare och markägare.
När det gäller framtiden så ­säger Fredrik Jonsson att det verk­ar som om vildsvinsstammen åter växer till sig och att avskjutningen bör öka under 2016.
– Skador på odlade fält och gräsvallar förekommer, men många jaktlag har arbetat aktivt för att minska skadorna genom att skjuta vildsvin som uppträder i odlade fält eller gräsvallar.

Vildsvinsavskjutning Halland

Jaktår Avskjutning
2011/2012 3 110
2012/2013 6 339
2013/2014 5 719
2014/2015 5 358

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev