(S): Ställer sig bakom vapenkompromiss

Svensk Jakt har i en enkät ställt samma vapenfrågor till partiernas företrädare i riksdagens justitieutskott som vi gjorde för två år sedan. Då hade de bäring på ett kommande riksdagsbeslut. Nu är det aktuellt med en revidering av EU:s vapendirektiv. Och det finns skillnader mellan vad man tyckte då och vad man tycker nu. Här kan du läsa en sammanfattande artikel om enkätsvaren (länk) då och nu. Nedan svaren på årets enkät.

Heléne Petersson, Socialdemokraterna
Ledamot justitieutskottet

Är legalt vapeninnehav ett problem, kopplat till grov kriminalitet i Sverige?
– Nej. Tack vare det strikta regelverk som Sverige har så ser vi inte någon sådan koppling. Det är också därför som Sveriges linje har varit att det inte ska påföras några nya onödiga begränsningar. Men det är också anledningen till att det är positivt att svenska regler för förvaring av vapen föreslås bli norm inom EU.

Ska vapenmagasin jämställas med skjutvapen, och därmed vara licenspliktiga?
– Nej. Däremot är det förslag som ligger om att ha samma krav för magasin som för ammunition rimligt, nämligen att du måste ha licens för det vapen som du köper ammunition eller ett magasin till.

Anser ni att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte inte ska kunna meddelas för vapen som kan laddas med mer än sex patroner?
– Vi tycker inte att ett förbud är rimligt, men kan ställa oss bakom den kompromiss som ligger på bordet nu där striktare krav ställs upp för kulgevär med magasinskapacitet som överstiger 10 patroner.

Tycker ditt parti att tillstånd att inneha halvautomatiska gevär för målskytte ska tidsbegränsas till att gälla i högst fem år?
– För de halvautomatiska vapen som har hög magasinskapacitet så kan det vara en rimlig regel för att uppnå en särskilt hög nivå av kontroll. Men det ska bara vara för de allra farligaste vapnen. Att införa femåriga licenser för halvautomater generellt skulle orsaka onödig byråkrati och försvåra för svenska jägare och sportskyttar.

Ska helautomatiska vapen (k-pistar) helt förbjudas förmålskjutning?
– Nej, det finns en verksamhet inom totalförsvarets frivilligrörelse som ska värnas. Det har Sverige varit pådrivande för i förhandlingarna och dessutom haft framgång kring.

Vad har ditt parti för generell inställning till jakt och målskytte i Sverige?
– Jakten fyller en viktig funktion i vår naturvård och är dessutom en populär fritidssysselsättning för hundratusentals svenskar. Möjligheten att träna och tävla i målskytte är centralt för att upprätthålla förmågan inom den frivilliga försvarsrörelsen, men också för att andra grupper som utöver skytte i sin yrkesutövning kan upprätthålla sin kompetens. Möjligheten att bedriva jakt och målskytte måste därför värnas.

Har regeringen, enligt din mening, följt riksdagens instruktioner om Sveriges inställning under förhandlingarna i EU om ett nytt vapendirektiv?
– Ja. Regeringen har lyckats förhandla bort flera problematiska förslag som skulle ha skadat svensk jakt och svenskt sportskytte. De skärpningar som föreslås gällande de allra farligaste vapnen är också i linje med det mandat som riksdagen gav om att de ska omgärdas av särskilda kontrollnivåer.

Genom att klicka här kan du jämföra svaren ovan med vad Socialdemokraternas representant i justitieutskottet svarade på samma frågor för två år sedan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev