fredag 29 mars

Kampanj ska förebygga brott i naturen

Naturvårdsverket lanserar nu tillsammans med polis och länsstyrelser årets upplaga av informationskampanjen ”Öppet öga” för att förebygga brott i naturen.

Syftet med kampanjen är att få allmänheten att hjälpa till att bevara växter och djur genom att rapportera om de ser eller misstänker att brott begås.
Utanför jakttid är vilda djur, deras boplatser och ägg fredade. Djurungar ska lämnas ifred, även om de verkar vara övergivna. Dessutom är vissa växter fridlysta och får inte plockas.
– Genom satsningen ”Öppet öga” vill vi öka kunskapen om vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen, säger Eva Amnéus Mattisson, handläggare på Naturvårdsverket.
Det är till exempel inte tillåtet att plocka fridlysta arter, som orkidéer. De flesta rovfåglar och ugglor ska lämnas till polisen om de hittas döda. Det gäller även ett antal däggdjur, till exempel alla stora rovdjur.
– Länsstyrelserna kan inte se allt och är beroende av att de som ser eller misstänker att brott begås anmäler det till polisen eller länsstyrelsen, säger Eva Amnéus Mattisson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev